Dramatične scene požara u medulinskoj marini - što to znači za vlasnike plovila?

Požar u marini Medulin nije dramatičan samo za vlasnike plovila usidrenih u ovoj marini, već i za one koji svoje plutajuće ljepotice imaju parkirane negdje drugdje.

Premije za plovila koja vrijede recimo milijun eura također iznose oko 25 tisuća godišnje.

Dramatične scene požara u medulinskoj marini - što to znači za vlasnike plovila? Facebook/Općina Medulin
21. 5. 2024

Napisao: Matjaž Tomašić

Dramatične scene iz medulinske marine prikazuju potpuno uništenje brojnih brodova, među kojima su i neke veće i prestižnije motorne jahte i jedrilice. Već je, naravno, jasno da će se šteta mjeriti milijunima eura i postoji ozbiljna mogućnost da osiguranje plovila na kojem je izbio požar nije dostatno za pokriće nastale štete.
 

Osiguravajuće svote za plovila uglavnom ne prelaze iznose veće od 7 milijuna eura, ali znamo da u bogatom svijetu jahtinga to zna biti bagatela. To čak i nije problem za one koji imaju kasko osigurana plovila, ali takvih je vrlo malo, unatoč uvriježenom mišljenju, kasko osiguranje plovila nije tako samo po sebi razumljivo i dostupno jer osiguravajuće kuće prije sklapanja provode temeljitu procjenu rizika. takva osiguranja, a mnogi vlasnici plovila odbijaju kasko osiguranje.
 

Osim toga, premije za plovila koja vrijede recimo milijun eura također iznose oko 25 tisuća godišnje (ali one se računaju na temelju stvarne vrijednosti plovila), pa nisu rijetki vlasnici koji , unatoč svom bogatstvu, spremni su preuzeti rizik i za svoje plovilo ugovoriti samo osnovno osiguranje Ne postoji opće pravilo za određivanje cijene osiguranja plovila, jer na iznos premije utječe previše promjenjivih čimbenika (površina. plovidbe, snage motora, tipa plovila, veličine...), ali neću puno propustiti ako napišem da je za kasko osiguranje motornog čamca od 10.000 eura potrebno odbiti oko 300 eura, a iznos premija tada raste proporcionalno s vrijednošću plovila.
 

Ne kažu uzalud da je vatra najgori neprijatelj plovnih objekata, ali nakon požara u Medulinu vlasnici plovila sigurno su bijeli ili im se bijelimo po glavi. Je li to bio podmetnuti požar ili doista samo niz nesretnih slučajnosti? Oni manje optimistični, pak, vole vjerovati teoriji da se, kad gore barke, predviđaju promjene na gospodarskom i financijskom planu. Tko bi znao?

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.