- "Mađari su s našom Vladom postavljali direktore, INA je jedna velika igra. I ne igra ova Vlada u interesu Hrvatske. Nije igrao ni Sanader"

I DOK DRŽAVA ŠUTI OGLASIO SE VANĐELIĆ KOJI SE OBRUŠIO NA PLENKOVIĆA I HERNADIJA!

Nakon što je Viktor Orbánov TAJKUN i Ivo Sanaderov PARTNER iz MARCELINA Zsolt Hernádi na prvi dan nove 2024. teško optužio Hrvatsku za ratno profiterstvo, za crvenu Interpol tjeralicu zbog koje ne može van Mađarske te ignoriranje međunarodnog prava koje redovito presuđuje u mađarsku i njegovu korist..., EKSKLUZIVNO ZA START javio se i bivši predsjednik Nadzornog odbora INA, manager, zatočenik srpskog logora i predsjednik Republike, Damir Vanđelić

Potrošio je premijer Plenković valjda oko 55 Porschea naših, javnih sredstava, na konzultante čiju studiju nitko nije vidio i punih 6 nije izvršio obećanje da će otkupiti INA od Mađara!

Tržišna vrijednost INA i MOL-a je približno jednaka iako je INA dio MOL-a. INA je trebala kupiti MOL, a ne obrnuto. To svi iz Naftaplina znaju i razumiju. - Treba preispitati zašto su koncesije na vađenje nafte i plina višestruko niže nego u drugim zemljama.

- "Mađari su s našom Vladom postavljali direktore, INA je jedna velika igra. I ne igra ova Vlada u interesu Hrvatske. Nije igrao ni Sanader" sandra šimunović / pixsell
5. 1. 2024

Napisao: Igor Stažić

Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

Nakon skandaloznog interviewa Zsolta Hernádija, lica s crvene Interpol tjeralice, koji upravlja MOL/INA već gotovo četvrt stoljeća, ima i onih u Hrvatskoj koji nisu mogli prijeći preko crte koja razdvaja dobro i zlo, sluganstvo i patriotizam, hrvatstvo od mađarizacije. Istina, rijetki su, al' postoje.

Jedan od njih je i Damir Vanđelić, sudionik Domovinskog rata, vrhunski manager koji je osnovao i stranku Republika s kojom želi promijeniti odnos vladajućih Hrvata prema nacionalnom blagu. Biranim riječima okarakterizirao je dosadašnji način upravljanja INA-om kao ništa drugo nego isisavanjem nacionalnog bogatstva, a sve za račun tuđina i naravno za svoj privatni interes. Ono što nam je napisao jasno govori o rukopisu velike većine Hrvata koji su bili u prilici odlučivati o INA-a, o sličnim drugim hrvatskim tvrtkama... i kojima je bilo na pameti samo jedno. Kako tuđinima rasprodati nacionalno blago i pri tome obilato zaraditi.

Mafijaške scene, poput one iz restorana Marcelino, kada su Ivo Sanader i Zsolt Hernádi dogovarali (ras)prodaju INA-a pa sve do nedavnog Damir Škugorovog isisavanja novca iz INA-a za račun privatnih interesa..., obilježile su noviju povijest ne samo INA-a, već i veliku većinu drugih nekad državnih i hrvatskih, a sad tuđinskih, privatnih ili tuđinsko državnih kompanija. Sve bi se njih dalo svesti pod dobro znani nazivnik; oni koji su to omogućili nisu ništa drugo do obični MAĐARONI, toliko nam dobro znani i u dužoj hrvatskoj povijesti.

Kad lopov viče drž'te lopova

Upravo stoga je Damir Vanđelić reagirao na interview koji je Zsolt Hernádi dao mađarskom Indexu. https://index.hu/gazdasag/2024/01/02/hernadi-zsolt-naginterju-jovedekiado-emeles-haboruk-hatasa/

U njemu je na pasja kola oblatio Hrvatsku i to na dobro znanI način kad lopov viče; - Drž'te lopova! Hernádijeve poruke koje se odnose na INA-u i Hrvatsku su stravične. Umjesto da se odazove pozivu hrvatskog pravosuđa, da poštuje zajedničku EU državu i dođe na sud objasniti kako je zajedno i sa Sanaderom "opljačkao" INA-u, on se spretno uz pomoć Viktora Orbána, njihove zajedničke stranke Fidesz (bivše saveznice HDZ-a) te mađarske države oglušuje u ono fundamentalno, o obavezu poštivanju pravne države u kojoj je, opravdano se sumnja, izveo jednu od najvećih mogućih pljački u savezništvu s top hrvatskim političkim establišmentom.

Pri tome dijeli lekcije Hrvatskoj i još je optužuje za ratno profiterstvo. Govori kako Mađarska, Slovačka i Češka upravo zbog nje moraju sad zbog zabrane uvoza ruske nafte i preusmjeravanju dotoka crnog zlata s rusko-ukrajinskog, na jadransko hrvatski pravac, plaćati i 4 x višu cijenu od one tržišne.

Za šaku škuda (ras)prodali su hrvatsko nacionalno blago

Zsolt Hernádi na prvi dan nove godine. teško je optužio Hrvatsku za ratno profiterstvo. Pri tome nije birao riječi kako bi opravdao svoje postupanje prilikom privatizacije INA-e u čemu mu je obilato pomogao Ivo Sanader i cijela bulumenta hrvatskih poltrona koji su za šaku škuda rasprodali najvredniju hrvatsku imovinu. Zsolt Hernádi nikako da se pomiri s činjenicom da zbog crvene tjeralice ne može na odmor u Francusku, ali ni u Hrvatsku kod svojih prijatelja Csabe (kupio otok od Todorića) i Orbána. Pri tome ide toliko daleko da ne samo što omalovažava hrvatsku državu i njeno pravosuđe, on se čak trudi dokazati kako je za sve kriva baš Hrvatska.

Okrenuo je pilu naopako i tvrdi kako Hrvatska zapravo nije pravna država, jer ignorira međunarodno pravo koje redovito presuđuje u mađarsku i njegovu korist... Viktor Orbánov TAJKUN nedostupan je i dalje HR pravosuđu i nevjerojatno je koliko je drzak i nemilosrdan prema PLENKOVIĆEVOJ administraciji!!! Novinarima Indexa u naručenom intervju kojeg je pisao MOL, čak i fotografirao MOL, izjavio je i sljedeće:

- "Naši hrvatski partneri jednostavno zlorabe našu ranjivu poziciju i time otežavaju situaciju ne samo Mađarskoj, nego i Slovačkoj i Češkoj. Transport nafte je s Jadrana i 4 x skuplji od tržišne cijene! Nisam počinio zločin, a krunskog svjedoka proglasili potpuno nevjerodostojnim. Hrvatska ne može vječno bježati od istine. Svi međunarodni sudovi presudili su u moju i mađarsku korist!"

Evo kako je Vanđelić komentirao odnose INA - MOL, one hrvatsko- mađarske, manager i političar koji je jedan od najupućenijih i najpozvanijih da govori o toj temi:

- Zsolt Hernadi u velikom intervjuu poručio: 'Hrvatska ne može vječno bježati od istine'. Bravo Zsolt. Vlada Republike Hrvatske ne može pobjeći od svoje uloge u INA.
Evo istine:
- Vlada RH je predala upravljanje INA-om bez ikakve naknade po dodatku ugovora kojeg je 2009 potpisao Sanader.
- Ključne obveze iz osnovnog ugovora MOL nije ispoštivao. To je kao da ja kupim jedrenjak koji je pojedinačno kulturno dobro, kupim ga jeftino ali imam obveze ga održavati i investirati u njega i onda ne investiram jer je to kao teško i skupo. Da, ali onda kupoprodajna cijena nije ista. Ili/ili. Ovi su iz ugovora izvukli samo ono što im odgovara, a Vlade su prešućivale.

Prodali su braniteljske dionice i izgubili milijardu kuna

- Sanader je pravomoćno osuđen, a upravljanje INA-om je ostalo. Kako je on kriv za prodaju prava upravljanja bez naknade, a to pravo upravljanja nije ukinuto? Nema logike, valjda ima para.
- Fond hrvatskih branitelja je prodao dionice INA-e nakon političkog pritiska po niskim cijenama (pokojni general Dečak je hrabro upozoravao na to) i izgubio skoro milijardu kuna. Što čini ova Vlada zadnjih 7 godina.

Treće, odnos svih Vlada od 2008. na ovamo i upravljački model po među dioničkom ugovoru zbog kojeg je Ivo Sanader osuđen je uzrok svih problema INA-e.
Premijer Andrej Plenković je u listopadu 2016. upoznat da je stanje u INA nezakonito i razveselio nas je kasnijom najavom otkupa INA. NA BADNJAK 2016. godine premijer Andrej Plenković sazvao je hitnu konferenciju za novinare. Razlog? Najava da će Hrvatska kupiti INA-u. Do dana današnjeg INA nije kupljena. "Želim izvijestiti hrvatsku javnost da smo donijeli stratešku političku odluku o povratku INA-e u vlasništvo Republike Hrvatske", počeo je velevažno Plenković.

- Plenković je rekao kupiti INA-u i potrošio oko 55 Porschea javnih sredstava na konzultante čiju studiju nitko nije vidio. Ponudu nije dao, na burzi je uprava INA objavila da ne zna za ponudu i da ako sazna će objaviti. Kasniji postupci Vlade državne administracije razotkrivaju veliku manipulaciju.


- Ova Vlada je odustajala od naplate poreza na unutarnju potrošnju krajem 2019. kojim se INA oslobađa plaćanja stotina milijuna kuna poreza. Taj porezni nadzor koji je započeo još u vrijeme Jadranke Kosor okončan je krajem 2014. i utvrđeno je da je INA uskratila državi 230 milijuna kuna poreza te niz ugovora o koncesiji nije potpisano, rekao je tadašnji ministar. Tako je INA prisiljena platiti 328 mil kn 2015. godine. Odustajanje od te naplate se vrijednost INA povisila za oko 1 milijardu kuna i udio MOL-a za moguće oko 500 milijuna kuna

- U čudnim okolnostima je uzet predmet USKOK-u i prebačen na DORH koji odmah odustaje od kaznenog progona po dvije kaznene prijave HANFA-e za nezakonito trgovanje dionicama INA koje se kiselilo 4 godine Plenkovićeva mandata pa je eto odjednom tako riješeno.
- INA je bez naknade prepustila MOL-u pravo prvokupa OMV Slovenija.
- Država retrogradno oprašta oko 50 mil EUR INA kazne jer nije dodavala aditive u gorivo prema važećim pravilnicima. Opet zaboravljeni bivši ministar Ćorić.
- INA uz nazočnost bivšeg ministra Ćorića potpiše i provodi Memorandum Janaf-MOL-INA koji je ključan za transport nafte iz hrvatskih polja u rafinerije MOL-a u Mađarskoj i Slovačkoj, a onda i gašenje Siska jer izrijekom piše: “INA će uložiti maksimalne napore da poveća transport prema Mađarskoj i Slovačkoj … posebice za rafinerije MOL Grupe”. Opet prodajemo sirovinu, a dodana vrijednost prerade nafte i prodaja gotovih proizvoda se stvara u Mađarskoj dok naša rafinerija ima nisku utilizaciju. Zašto INA nije dobila neku naknadu dok ulaže „maksimalne napore“ da MOL dobije naftu iz hrvatskih polja?
- Plenković oko 130 mil EUR odobrava INA iz sredstava NPOO-a i tako podiže vrijednost INA koji je kakti htio kupiti. Poklonjeno. A NPOO je većim dijelom čisti zajam! Znači zadužujemo građane da bi dali MOL-u.

Premijer je prešutno odobrio, možda čak i naložio, bivšem ministru Metkovcu Tomislavu Ćoriću da osobno kao „svjedok“ potpiše i pogura famozni memorandum Janaf-MOL-INA koji je ključan za transport nafte iz hrvatskih polja u rafinerije MOL-a u Mađarskoj i Slovačkoj, a onda i gašenje Siska, jer izrijekom piše:

“INA će uložiti maksimalne napore da poveća transport prema Mađarskoj i Slovačkoj … posebice za rafinerije MOL Grupe”.

- Zatim je premijer odbio pokrenuti ništetnost međudioničkog ugovora s MOL-om (navodno i DORH, ali svakako i mnogi odvjetnici i pravni stručnjaci su smatrali da griješi) kada je presuda Sanaderu pravomoćna. Podsjećam, Sanader je bez ikakve protučinidbe prepustio upravljanje i konsolidaciju cijele imovine INA nekome tko nema više od 50% vlasništva.


- Postoji video gdje mađarski direktor govori da je kadroviranje niže rangiranih direktora u INA-i dogovorena s Vladom, a što je sa kaznenim dijelom političkog utjecaja?

- Premijer je okrivio korporativno upravljanje za veliku plinsku aferu u kojoj je milijarda kuna iscurila iz INA i u kojoj je uhapšen HDZ-ov direktor u INA (Škugor) i HDZ-ova direktorica Plinara Istočne Slavonije. A premijer nije oko korporativnog upravljanja nakon toga 14 mjeseci do danas napravio baš ništa. Nema ni optužnice nego optuženi i dalje šeću.
- Vlada je nakon afere pisala Nadzornom odboru INA da razriješi hrvatske članove Uprave i to je izgleda učinjeno na način da lako mogu tužiti INA-u i dobiti spor i milijunske naknade jer nisu dali razrješenje sa skrivljenim ponašanjem.
Sve je to igra.
I ne igra ova Vlada u interesu Hrvatske. Nije igrao ni Sanader

A evo i par prijedloga:

- INA treba otkupiti od MOL-a jer je to strateška tvrtka i crpi naš važan resurs, a udio INA u gospodarstvu se prepolovio, rezerve su smanjene, ulaganja uvijek podbacuju. To treba koncipirati tako da se s manje udjela ima većina u Skupštini. To ne bi bio trošak za državu nego bi se oslobodilo oko 400 mil EUR sredstava prodajom jednog dijela dionica. Kako god izgleda nemoguće, jednostavno je. Primjer OMV Austrija gdje s 36% vlasništva država putem SPV-a u kojem ima većinu kontrolira i Skupštinu.


- Treba preispitati zašto su koncesije na vađenje nafte i plina višestruko niže nego u drugim zemljama.

- Treba formirati stalni oporbeni nadzor kroz članstvo u NO u društvima poput INA kako bi se spriječila ponovna politička zloporaba strateških društava u vlasništvu države. Tržišna vrijednost INA i MOL-a je približno jednaka iako je INA dio MOL-a.
INA je trebala kupiti MOL, a ne obrnuto. To svi iz Naftaplina znaju i razumiju.

 




.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.