Ne šali se ni najmanje Laura Codruţa Kövesi i demantira Plenkovića i Koržinek! Novac za sumnjive poslove isplaćivalo se Geodetskom fakultetu iz EU fondova

Tko tu laže, europska "božica pravde" ili hrvatski elitni političari? Europski istražitelji ne odustaju: - Ministrica Nina Obuljen u velikim problemima, a Plenković u neugodnoj situaciji

Ne šali se ni najmanje Laura Codruţa Kövesi i demantira Plenkovića i Koržinek!  Novac za sumnjive poslove isplaćivalo se Geodetskom fakultetu iz EU fondova Jan VAN DE VEL / EP
27. 2. 2024

N1 je došao u posjed dokumenta u kojem europski istražitelji analizira zašto smatra da novac koji je Ministarstvo kulture za sumnjive poslove isplaćivalo Geodetskom fakultetu potječe iz EU fondova. U istom dokumentu objašnjavaju i svoju nadležnost za ovaj postupak što premijer Andrej Plenković dovodi u pitanje.

Zbog premijerovih izjava o ovom slučaju, čiji je krak nedavno krenuo i prema Ministarstvu kulture kada je policija u njega upala po nalogu europskog tužiteljstva, nedavno je reagirala i sama glavna europska tužiteljica Laura Kövesi.

Poruka glavne europske tužiteljice

U odgovoru na upit N1 poručila je premijeru kako bi “takav razvoj događaja značio ozbiljno kršenje pravilnog funkcioniranja istraga i službi javnog tužiteljstva u vezi s istragom i kaznenim progonom prijevare, uključujući poreznu prijevaru, korupciju ili druge slučajeve kršenja zakona Europske unije u vezi s provedbom proračuna EU-a ili zaštite financijskih interesa Unije koji je propisano Uredbom 2020/2092 o općem režimu uvjetovanja za zaštitu proračuna Unije”, javlja N1. https://n1info.hr/crna-kronika/dobili-smo-uvid-u-dokument-evo-zasto-eppo-smatra-da-su-za-3d-skeniranje-sumnjivo-troseni-eu-novci/

Za to je, utvrdili su također, između Ministarstva kulture i medija, kao tijela odgovornog za provedbu financijskog doprinosa, te Ministarstva kulture i medija, kao korisnika bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti EU, 26. srpnja 2021. bio sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti. Svrha mu je, navodi se u dokumentu, bila provedba operacije pod nazivom “Izrade projektne dokumentacije i provedba mjere zaštite zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline Grada Zagreba”.

Kako su knjiženi milijunski iznosi?

Europski istražitelji utvrdili su i tijek za još šest milijuna kuna, odnosno oko 800 tisuća eura. Taj novac je, tvrde, najprije knjižen na teret Općih prihoda i primitaka, tzv. Izvora 11, dok je naknadno, 1. prosinca 2021. preknjižen na tzv. Izvor 5761, odnosno, kako tvrde europski istražitelji, Fond solidarnosti EU.

Iz tih podataka EPPO zaključuje da su novčana sredstva čije je trošenje pod istragom, povezana s europskim izvorima financiranja.

Nadležnost EPPO-a je propisana

Uz to, predstavnici EPPO-a u ovom istom dokumentu, ističu kako su nadležni za “sva kaznena djela koja utječu na financijske interese Europske unije”.

Među tim djelima su ona u kojima je, kako pojašnjavaju u dokumentu, ona u kojima je nastupila šteta za financijske interese EU, ali i ona u kojima je šteta mogla nastupiti.

Podsjećaju da je u pitanju tumačenje iz Direktive 2017/1371 koja je i provedena u hrvatskom nacionalnom pravu.

Ovo je još jedan neugodna dokument za ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek koju oporba optužuje da je nenamjenski trošila novac iz Europskih fondova. Podsjetimo, Plenković u svojim izjavama napadano ističe da nije bila riječ o europskom nego o hrvatskom novcu. Očito ne želi da ovaj slučaj vode europski istražitelji.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.