Gdje spremiti auto kad pada tuča? Grmljavinska nevremena najavljuju se i danas poslijepodne

Nikada se ne zaustavljajte ispod nadvožnjaka autoceste... Tuča je proteklih dana napravila veliku štetu. Evo nekoliko savjeta kako izbjeći štetu u budućnosti.


 

Gdje spremiti auto kad pada tuča? Grmljavinska nevremena najavljuju se i danas poslijepodne Pexels-genaro
26. 7. 2023

Parkiranje u garaži je najlakša i najučinkovitija mjera. Ali što ako si to ne može svatko priuštiti. Stoga ima smisla potražiti zaklon u vidu javnih garaža, nadstrešnica, servisa, čak i ispod većih mostova... Naravno – u skladu s prometnim propisima. Ali ne pod krošnjama drveća (nikako većih), jer tuču gotovo uvijek prati jak vjetar koji može srušiti stablo ili barem slomiti granu. Ako ništa od ovoga nije moguće ili ako je potrebna improvizacija, opcija je poprilično.

Naravno, tu su i protugradne navlake za auto koje su sasvim dobra zaštita od sitnih i srednje debelih zrna tuče. U krajnjem slučaju, dobro će zaštititi i neka stara deka (što je deblja, to bolje) koju rubovima zalijepite za vrata. Ljeti u autu ima i većih ručnika za plažu - i oni su dobra zaštita.Ako nemate ništa od toga, dobri su i tepisi za auto s kojima uvijek prvo zaštitite najosjetljivije dijelove - vjetrobransko staklo i stražnji prozor u autu. Naravno, moguće je i kombinirati sve navedeno, ako slučajno imate komadić kartona iz pakiranja - i to je odlična zaštita. Pogotovo ako je suha tuča, odnosno bez kiše.

Nikada se ne zaustavljajte ispod nadvožnjaka autoceste...

U vožnji je uvijek potrebno usporiti i dva do tri puta povećati sigurnosni razmak te upaliti maglenke. Ako, naravno, niste na autocesti, pokušajte što prije pronaći zaklon u vidu javne garaže, nadstrešnice, mosta... Pada li tuča srednje veličine za vrijeme jakog pljuska, onda imate sreće , jer će voda ublažiti udarac. I naravno - pažljivo pratite promet ispred i iza sebe!Na autocesti (AC) treba dodatno smanjiti brzinu, također zbog manjeg udara tuče, a također treba povećati sigurnosni razmak i svjetla za maglu trebaju biti upaljena. Nikada, ni pod kojim uvjetima, ne zaustavljajte se ispod nadvožnjaka ili u tunelima, jer je to smrtonosno! Bolje je pokušati što prije i sigurno voziti s klimom i pronaći zaklon, ali ako to ne uspije, bolje je odvesti se do odmorišta ili do servisa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.