Kad te lupi sila 6G možeš se pomoliti jedino Isusu, kočnicu ne smiješ stisnuti, pa što ti Bog da...

Dražen Silić, pilot hrvatskoga boba, s posadom je za sad samo pregledao stazu dugačku 1376,38 metara, za koju tvrdi da je opasna već na pogled. A 18. veljače prva je utrka, a mozak našega četverosjeda najavljuje kako će se spustiti "na glavu" jer prosječno moraju juriti brže od 136 km/h

Kad te lupi sila 6G možeš se pomoliti jedino Isusu, kočnicu ne smiješ stisnuti, pa što ti Bog da... Bojan Markičević Haron
6. 2. 2018

Dražen Silić, vrsni atletičar iz Pule, pun je dojmova nakon razgledavanja staze u Pjongčangu.
- Ovo je vratolomna pista s prosječnim nagibom 5,42 stupnja, na pojedinim mjestima klizaljke boba su "na stropu", a G sila približava se i brojci 6! To je naša velika prednost, jer upravo na takvim najopasnijim stazama mi smo najbolji, tvrdi jedan od naših najiskusnijih i najhrabrijih zimskih olimpijaca. Ideja je ponoviti sve kao i na eliminacijskim siječanjskim utrakama u Kanadi i SAD-u, gdje su pokazali junačko srce i gdje ih je samo taktika na sve ili ništa vodila na Olimpijadu. Od sveukupno 60 posada samo njih 30 izborilo je nastup u Južnoj Koreji. Naši su "namazali" direktne suparnike, Rumunje, Poljake i Srbe, a na kraju i favorizirane Talijane. Za njima je ostala i kultna reprezentacija Jamajke i sada se sa Srbima i Talijanima mole da netko odustane te da uskoče kao lucky luseri.

Dražen Silić već devet godina upravlja bobom i jedino mu je bilo važno, za takve hazardne vožnje i sulude taktike - ne prevrnuti bob. Šanse su na američkoj turneji bile fifty-fifty. Na kraju je ovaj simpatični Puležan slavio zajedno s Dalmatincem i kočničarem, Benedikt Nikpaljem, s kojim nastupa i u bob dvosjedu te s guračima, Prematuracem, Matom Mežulićem, Drnišaninom, Antoniom Zelićem.

- Pomolite se Isusu, Budi, Harryju Potteru i netko će valjda pomoći, čuvena je Silićeva rečenica s kojom se hrabri prije svakog spuštanja, a ništa manje dramatična nije ni još jedna njegova:

- Kad te lupi sila od 6G možeš se pomoliti jedino Isusu, kočnicu ne smiješ stisnuti i što ti Bog da.

Našoj posadi je cilj uči u četvrtu vožnju, jer ona jamči najmanje 20. mjesto. Nakon treće utrke, vremena se zbrajaju a 10 najslabijih otpada. Na prošloj Olimpijadi najbolji je bio ruski bob četverosjed, a pobijedili su i u dvojcu. Naši su u Vancuveru završili na 20. mjestu, stoga ne čudi njihov optimizam. Naš bob dvojac ima 26. kvalifikacijsko mjesto i za tri su bolji od četverosjeda. Prosječna brzina na južnokorejskoj bob stazi je 136 km/h. Bob četverac zajedno s posadom ne smije biti teži od 630 kilograma, a našim momcima do limita nedostaje još 20 kg. Stoga su navalili po korejskoj hrani i među rijetkima su koji nemaju problema s težinom. Nadajmo se da neće imati ni s brzinom. Do prelaska startne linije u prosjeku im je na prošlim utrkama trebalo 5,35 s, a recimo super brza, a na kraju nešto lošija Jamajka s eksplozivnim sprinterima, brža je u prosjeku na startu za dvije desetinke. Nisu naši baš outsajderi kako to mnogi misle. Silić i družina spremni su i na iznenađenja. Prva njihova službena olimpijska utrka u Pjongčangu predviđena je za 18. veljače. Osvajači medalja znati će se kod bob četveraca već dan kasnije, a Nikpalj i Silić sunovratiti će se niz ledanu stazu i s bob dvojcom 24. i 25. veljače.

Dečki su snažni, brzi, napunjeni energijom i jedva čekaju početak igara. Do pred koji dan još nisu bili sigurni hoće li se kvalificirati. Čak je 60 posada konkuriralo za 30 mjesta koja jamče nastup na najznačajnijemu sportskom natjecanju. Pred odlazak u SAD i zadnje klasifikacijske utrke nisu najbolje stajali. Dražen Silić, pilot hrvatskog boba, zajedno s posadom, za sada je samo pregledao stazu dugačku 1376,38 metara za koju tvrdi da je opasna već na pogled. 18. veljače prva je utrka, a mozak našeg četverosjeda najavljuje kako će se spustiti "na glavu" i kako u prosjeku moraju juriti brže od 136 km/h.

O brojnim drugim detaljima u vezi s hrvatskim bob-dvojcem i četvercem u narednim danima, a ogromni i veličanstveni foto session stasitih momaka i posve obnaženih, majstorski je odradio naš urednik fotografije Bojan Haron Markićević u foto strudiju Katran. Iz dana u dan na našoj web stranici donosimo detalje sa snimanja, ali i sa Olimpijskih igara.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.