ISTRAŽIVANJE - povjerenje Hrvata u Vladu drastično pada

Europski odbor regija objavio je u ponedjeljak istraživanje javnog mijenja koje je pokazalo da čak 76 posto hrvatskih građana ne vjeruje svojoj nacionalnoj vladi.

ISTRAŽIVANJE - povjerenje Hrvata u Vladu drastično pada Unsplash
13. 10. 2020

Čak tri od četiri hrvatska građana ne vjeruju nacionalnoj vladi, pokazalo je to istraživanje javnog mnijenja Europskog odbora regija koje je objavljeno u ponedjeljak.

U anketi, koju je za taj odbor provela konzultantska tvrtka Kantar putem interneta od 3. do 11. rujna, sudjelovalo je 1.040 ispitanika iz Hrvatske, a čak 76 posto njih izjavilo je da ne vjeruje hrvatskoj vladi, dok je samo 20 posto njih odgovorilo potvrdno.

U drugim članicama Europske unije nacionalnim vladama u prosjeku ne vjeruje oko 50 posto građana.

Hrvatski građani, osim nacionalnoj vladi, očito ne vjeruju ni svojim regionalnim i lokalnim vlastima. Čak 74 posto ispitanika izjavilo je da nema povjerenja u svoje regionalne i lokalne čelnike, dok ih samo 21 posto njih ima povjerenje u njih.

Nešto je bolja situacija kad je riječ o Europskoj uniji. U anekti je 58 posto hrvatskih ispitanika izjavilo da nema povjerenja u Bruxelles, a 38 posto da ga ima.

Europski prosjek je i ovaj put nešto viši od hrvatskog. U prosjeku 47 posto građana Europske unije izjavilo je da vjeruje vodstvu u Bruxellesu, dok ih 45 posto ne vjeruje.

Europski odbor regija je savjetodavno tijelo EU-a koje je osnovano 1994. godine i koje čine izabrani lokalni i regionalni predstavnici iz svih 27 država članica. Oni u Odboru regija iznose svoje mišljenje o zakonodavstvu EU-a koje izravno utječe na regije i gradove.

Odbor regija omogućuje regijama i gradovima da službeno iznesu svoje stavove u zakonodavnim postupcima EU-a i tako osiguraju poštovanje položaja i potreba regionalnih i lokalnih vlasti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.