Istraživanje o pesticidima: U Njemačkoj najvjerojatnije više nema mjesta bez pesticida

Jučer objavljeno istraživanje u Njemačkoj pokazalo je da se pesticidi šire mnogo dalje nego što se to dosad mislilo. Znanstvenici tvrde da u Njemačkoj vjerojatno više i ne postoje mjesta na kojima nema pesticida.

Istraživanje o pesticidima: U Njemačkoj najvjerojatnije više nema mjesta bez pesticida Pixabay
23. 9. 2022

Dosad najopsežnije njemačko istraživanje o pesticidima koji se prenose zrakom, čiju su izradu naručili Institut za okoliš iz Münchena te takozvani Savez za poljoprivredu održivu za naše unuke iz Dortmunda koji okuplja ekološke poljoprivrednike i trgovce organskim proizvodima, otkrilo je zabrinjavajuće podatke.

Glavni rezultat našeg istraživanja jest da u Njemačkoj najvjerojatnije više nećete pronaći mjesta na kojima nema pesticida. Čak smo i u Bavarskoj šumi, usred nacionalnog parka, pronašli pet pesticida”, izjavila je voditeljica projekta, biologinja Maren Kruse-Plass iz tvrtke “TIEM Integrierte Umweltüberwachung” koja se bavi istraživanjima i mjerenjima okoliša.  

U sklopu ovog projekta su između 2014. i 2019. godine provedena mjerenja na 163 lokacije diljem Njemačke. Znanstvenici su u ispitanim uzorcima otkrili čak 152 štetne tvari, od čega se čak 138 njih koristi u poljoprivredi. Zanimljiv je podatak da je čak oko 30 posto njih u međuvremenu zabranjeno u Njemačkoj.  

Znanstvenici upozoravaju da se pesticidi ne zadržavaju samo na poljoprivrednim površinama na kojima se prskaju. Nakon što se osuše, dio pesticida isparava te u obliku plina završava u atmosferi, gdje nošeni vjetrom mogu preći velike udaljenosti. Neki se pesticidi, s druge strane, spajaju s česticama tla. U slučaju suše, jakog vjetra ili pri obradi zemlje mogu također završiti u višim slojevima atmosfere, upozoravaju znanstvenici.

Vrlo sitne čestice zemlje su poput plinova. Mogu završiti u višim slojevima atmosfere jer su jako lagane i jer ih vjetar može otpuhati”, napomenula je Kruse-Plass.

To područje istražuje i njemački kemičar Gerhard Lammel s Instituta za kemiju Max-Planck u Mainzu i Sveučilišta Masaryk u češkom Brnu. “Pesticidi koji su trenutačno dozvoljeni su tijekom proteklog desetljeća sve češće otkrivani i na mjestima gdje se zapravo ne bi smjeli pojavljivati”, upozorio je Lammel ističući da su sitne toksične čestice pronađene i u ledenjacima i u atmosferi iznad Sjevernog pola.

Ovaj problem zadaje i sve veću glavobolju ekološkim poljoprivrednicima. Oni moraju garantirati “čiste” proizvode bez pesticida, ali bi ni krivi ni dužni zbog tuđih pesticida koji završavaju i na njihovim poljima mogli izgubiti sve. Zahtjevi za odštetom koje su podnijeli protiv konvencionalnih poljoprivrednika nisu donijeli rezultate jer sudski postupci traju godinama.

Kako bi se napokon nešto pokrenulo na tom području, njemački su ekološki poljoprivrednici i trgovci organskim proizvodima osnovali Savez za poljoprivredu održivu za naše unuke (Bündnis für eine enkeltaugliche Landwirtschaft) sa sjedištem u Dortmundu te su zajedno s Institutem za okoliš iz Münchena naručili ovo istraživanje.

Boris Frank, predsjednik tog saveza, zatražio je da se smjesta zabrani pet pesticida koji se u Njemačkoj najviše prenose zrakom. “Ovdje se radi o svima nama, o građanima Njemačke. Svi mi udišemo pesticide iz zraka. Riječ je o nepoznatom riziku za zdravlje i prirodu, za naš okoliš”, upozorio je Frank.

Njemački ekološki poljoprivrednici i trgovci traže i osnivanje fonda za odštetu u kojem bi sudjelovali i proizvođači pesticida. Frank Gemmer iz saveza Agrar koji zastupa 35 njemačkih proizvođača pesticida ne slaže se s njihovim zahtjevom.

Tragovi koji su pronađeni tijekom mjerenja prilikom postupka odobrenja pesticida ispod su graničnih vrijednosti i trenutačno ne vidimo apsolutno nikakav smisao u tome da raspravljamo o osnivanju fonda za odštetu za ekološke poljoprivrednike, istaknuo je Gemmer.

Na prosvjed njemačkih ekoloških poljoprivrednika u međuvremenu su reagirale i vlasti. Njemačko savezno ministarstvo za prehranu i poljoprivredu najavilo je vlastito mjerenje pesticida u zraku, takozvani monitoring, koji bi uključivao i moguće posljedice tijekom budućih postupka odobravanja pesticida, no to bi moglo potrajati godinama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.