KAKO VAM SE SVIĐA? Nakon Nijemaca i Europljana, Koreanac dizajnerski potpisuje hit Konu, koja je od prethodnice duža za čak 17,5 cm

VIDEO + FOTO GALERIJA: Kona je bila hit za Hyundai od prve generacije modela lansirane 2018. Ali sada je vrijeme za potpuno novi model. Korejska tvrtka je upravo objavila i cijene za benzinske i hibridne verzije.

Benzinska verzija dostupna je već od 22.990,00 €, a hibridna od 29.990,00 €.

Hyundai je svojim modelom Ioniq 5 ostvario veliki napredak na tržištu električnih automobila. No tvrtka nije zaboravila cjenovno pristupačniji dio spektra električnih vozila i napravit će novi prodor na tom području tržišta s Hyundai Kona Electricom, koji će kasnije slijediti modele i s motorom s unutarnjim izgaranjem.

KAKO VAM SE SVIĐA? Nakon Nijemaca i Europljana, Koreanac dizajnerski potpisuje hit Konu, koja je od prethodnice duža za čak 17,5 cm Hyundai Press
28. 6. 2023

Pripremio: Borut Černelić

Foto: Hyundai Press

Blagi hibrid i potpuni hibrid prvi stižu!  Hyundaijev dizajnerski tim, predvođen SangYupom Leejem, odlučio je prvo raditi na Kona Electricu, a zatim ga prilagoditi za varijante motora s unutarnjim izgaranjem. Hyundai kaže da će pojedinosti potpuno nove linije Kona Electric biti objavljene uskoro, a do tada zna se sve o klasičnim izvedbama.

Najnovija tehnologija koja stiže u Kone uključuje digitalni ključ za otključavanje, zaključavanje i pokretanje automobila korištenjem komunikacije na pametnim telefonima i satovima, što jamči izrazito visoku razinu sigurnosti, OTA ažuriranja softvera bez odlazaka kod ovlaštenog distributera te ADAS - napredni sustav za pomoć vozaču tijekom vožnje i parkiranja vozila s ciljem smanjivanja mogućnosti ljudske pogreške u prometu...

KONA je dostupna u ukupno 16 boja eksterijera s mogućnošću krova u 2 tona i 8 boja interijera. Za interijer je na raspolaganju sedam tema, a materijal je dostupan u koži, tkanini ili kombinaciji boja.

Unificirani i visokotehnološki izgled daje i integrirani panoramski zaslon, kombinacija dva 12,3-inčna zaslona, s grafičkim korisničkim sučeljem.

Nova generacija ovog modela bit će dostupna u nekoliko varijanti pogonskih izvedbi, uključujući potpuno električni (EV), hibridni električni (HEV) te motor s unutarnjim izgaranjem (ICE), a za svaku varijantu dostupna je i N Line verzija. ICE verzija predstavlja najširu ponudu motorizacije u segmentu: low power (benzinci sa 120 konjskih snaga), high power (benzinci sa 198 konjskih snaga), 48V (MHEV) - blagi hibridni automobil koji koristi bateriju i električni motor za napajanje vozila, MT/DCT (opcija ručnog mjenjača i automatskog) i 4WD (pogon na sva 4 kotača).

Opskrbljena najnovijom tehnologijom u svim navedenim inačicama, KONA postaje najpoželjniji partner na cesti, spreman za suočavanje sa svim izazovima vožnje. Nova KONA po prvi put otkriva svoju „romantičnu“ stranu s mogućnošću daljinskog ažuriranja unutrašnjeg svjetla za atmosferu. Kod manje opuštajućih situacija, poput dugih i zamornih vožnji, tu je značajka 'udobnog sjedala za relaksaciju' u prvom redu, kontroliranje kuta 11 milimetara većih naslona za glavu za sve putnike u drugom redu te 77 milimetara većeg prostora za njihove noge. Prostor za ramena u drugom redu sjedala je najveći u svojoj klasi – čak 1.402 milimetara.

Benzinska verzija dostupna je već od 22.990,00 €, a hibridna od 29.990,00 €.

Ponuda Kona sastoji se od četiri razine opreme, Advance, N Line, N Line S i Ultimate. S početnom cijenom od £25.725 Advance dolazi sa 17-inčnim aluminijskim kotačima (18-inčnim na hibridnim modelima), zajedno s ručkama na vratima u boji karoserije, retrovizorima, spojlerom i zaštitnim pločama. Tu je dvozonska klima iznutra, prednji i stražnji parking senzori sa stražnjom kamerom i ulazak bez ključa. Satelitska navigacija je standardna kao i novi informacijsko-zabavni sustav koji koristi dva zaslona od 12,3 inča. Postavljanje je također kompatibilno s Apple CarPlay i Android Auto, a tu su i prednji i stražnji USB C priključci za punjenje.
 

Pasivna i aktivna sigurnost na najvišoj razini

Svaki Kona model dobiva sigurnosne sustave kao što su kontrola kočenja nizbrdo, upozorenje za pozornost, pomoć pri izbjegavanju sudara, pomoć pri održavanju voznog traka i upozorenje na pješake. Pomoć pri mrtvom kutu, pomoć pri prometu straga, upozorenje na udaljenost pri parkiranju i upozorenje na siguran izlaz opcijski su dostupni u višim razinama opreme.
 

Sportska linija N neće stajati više od 29.000 eura

Linija N stajato će dakako nešto više! Za sada je cijena nepoznanica, no ne očekije se da bude viša od 29.000 eura. Sportska je ponuda unutar asortimana Kona, a uključuje prilagođeni dizajn prednjeg i stražnjeg branika, bočne pragove, 18-inčne aluminijske naplatke, dvostruke ispušne otvore, crne retrovizore i krov, plus kotače u boji karoserije lukovi. Tu je i novi izgled u kabini, s aluminijskim papučicama, grijanim N Line platnenim sjedalima sprijeda i straga. Ambijentalno osvjetljenje, vrata prtljažnika s električnim pogonom, grijani upravljač i podloga za bežično punjenje pametnog telefona također su dio standardne opreme u liniji N.

Sljedeći je N Line S, a pridodaje Alacantaru i kožna presvučena sjedala (grijana i ventilirana) s električnim podešavanjem i trozonskim klima uređajem.

Ultimate je najbolji u liniji Kona, iako ima istu početnu cijenu od 29.000 eura kao N Line S. Za to se dobivaju dnevna svjetla pune širine sprijeda, LED prednja svjetla, crna kožna sjedala, krovni otvor i poboljšani zvučni sustav. Nekoliko dodatnih opcija postaje dostupno na Ultimateu, uključujući vozačevo sjedalo s memorijom s Hyundaijevim prednjim sjedalima 'Premium Relaxation' i daljinsku pomoć pri parkiranju (na hibridnim modelima).

Nova Kona duža je za čak 17,5 cm!

Hyundai kaže da je pažljivo slušao povratne informacije vlasnika Mk1 Kona koji su tražili dodatni prostor u kabini i veći prtljažni prostor. Dakle, druga generacija automobila veća je od modela koji zamjenjuje – duža je za 175 mm,  4.355 mm, a veći je međuosovinski razmaka za 60 mm, na 2.660 mm.

Rast je primjetan u kabini, gdje oni koji sjede na stražnjoj klupi imaju više prostora za glavu i koljena nego u starom automobilu. Hyundai je sigurno postigao napredak u kapacitetu prtljažnika; skače s 332 litre starog automobila na impresivnijih 466 litara (samo nekoliko litara manje od Kia Niro EV). Dodana je i vodootporna kutija ispod poklopca motora za odlaganje mokrih kabela.
 

Mišićavija i dramatičnija

Izgled Kone učinjen je mišićavijim i dramatičnijim. Postoji oštriji, ravni prednji kraj, a zatim složena površina duž bokova. Leejev tim isporučio je liniju nabora koja se uzdiže od stražnjeg dijela prednjeg kotača točno kroz prednja i stražnja vrata, a zatim u srebrni ukrasni komad koji se omotava oko C-stupa u spojler na kraju krova.

Iznutra, prednjom kabinom dominiraju Hyundaijevi dvostruki 12,3-inčni zasloni postavljeni u jednu ploču koja se proteže preko gornjeg dijela maske. Tvrtka je pokušala napraviti okruženje kabine poput 'lounge studija' i nema sumnje da se čini više premium prostora nego u starom automobilu.

Hyundai - Kia K3 platforma

Automobil se nalazi na Hyundai-Kijinoj platformi K3, kakvu koristi najnoviji Niro. Hyundaijev EV ima bateriju od 65,4 kWh i motor od 215 KS sprijeda, koji omogućuje domet do 495 km. Elektrika se temelji na tehnologiji od 400 V, umjesto sustava od 800 V u Ioniqu 5, tako da će vrijeme punjenja biti sporije. Također očekujemo da će se pojaviti standardni model s motorom od 154 KS i baterijom od 48,4 kWh.
 Ostala tehnologija uključuje novu verziju sustava i-Pedal, koji omogućuje odabir količine rekuperacije energije kočenja i mogućnost punjenja od vozila do tereta, tako da korisnici mogu napajati uređaje kao što je prijenosno računalo. Auto Express shvaća da će primjerci iz Ujedinjenog Kraljevstva također vjerojatno dobiti toplinsku pumpu kao standard.

Za sada tri pogonska sklopa

Tri pogonska sklopa dostupna su na Koni, ispred modela Kona Electric. Prvo, tu je 1,0-litreni benzinac sa 118 KS s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa ili automatskim mjenjačem sa sedam stupnjeva prijenosa s dvostrukom spojkom. To se može odabrati na bilo kojoj razini opreme, ali 1,6-litrena benzinska jedinica s turbopunjačem - koja daje 195 KS - može se opremiti samo u verzijama N Line S i Ultimate. Kao i benzinska Kona manje snage, može se dobiti s istim ručnim ili automatskim mjenjačem.
 

Kona Hybrid živi i dolazi s hibridiziranim 1,6-litrenim motorom sa 139 KS i automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa - dostupan je samo na modelima Advance, N Line i N Line S.

Povećanje veličine, poboljšanja u kvaliteti kabine i pogonski sklopovi najnovije generacije znače da je Kona za ovu generaciju malo gurnuta u više klase. Ali europski izvršni direktor tvrtke Michael Cole rekao nam je da očekuje da će poboljšane rezidualne vrijednosti dovesti mjesečna plaćanja za automobil na otprilike iste razine kao prije.
 

HIT KONA koji nije dizajnirao čuveni Schreyer, već Koreanac Lee - Kona je bila hit za Hyundai od prve generacije modela lansirane 2018. Ali sada je vrijeme za potpuno novi model. Korejska tvrtka je upravo objavila i cijene za benzinske i hibridne verzije.Benzinska verzija dostupna je već od 22.990,00 €, a hibridna od 29.990,00 €.Hyundai je svojim modelom Ioniq 5 ostvario veliki napredak na tržištu električnih automobila. No tvrtka nije zaboravila cjenovno pristupačniji dio spektra električnih vozila i napravit će novi prodor na tom području tržišta s Hyundai Kona Electricom, koji će kasnije slijediti modele i s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.