Google će dati 25 milijuna dolara za EU-ov fond protiv lažnih vijesti

Google je to objavio u kontekstu kritika da tehnološki divovi ne čine dovoljno za razotkrivanje dezinformacija na internetu.

Google će dati 25 milijuna dolara za EU-ov fond protiv lažnih vijesti Unsplash
7. 4. 2021

Pandemija covida-19 i američki izbori prošle godine izazvali su veliko povećanje dezinformacija, a neki kritiziraju društvene medije što nisu proaktivniji u suzbijanju tog problema. Regulatori su najavili da bi mogli uvesti stroge restrikcije.

Europski fond za medije i informacije, koji su nedavno pokrenuli Zaklada Calouste Gulbenkian i Europski sveučilišni institut, ima za cilj okupiti znanstvenike, stručnjake za provjeru informacija, neprofitne organizacije i druga tijela koja djeluju u javnom interesu kako bi pomogli u borbi protiv lažnih vijesti.

Proživljavajući neizvjesnost i izazove protekle godine pokazalo se važnijim nego ikad da ljudi imaju pristup točnim informacijama i da mogu razlikovati činjenice od fikcije”, istaknuo je predstavnik Googlea Matt Brittin u objavi na blogu.

Fond će djelovati pet godina. Europski opservatorij za digitalne medije, projekt Europske komisije osnovan prošle godine koji uključuje stručnjake za provjeru informacija i sveučilišne istraživače, ocjenjivat će i selektirati projekte.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.