Oči cijelog svijeta bit će uprte u naše susjede: Robert Golob obećao da Slovenija neće...

"Gradit ćemo partnerstva", obećava slovenski premijer. Slovenija je svoj mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda započela u vrijeme sve većih izazova međunarodnoj zajednici

Oči cijelog svijeta bit će uprte u naše susjede: Robert Golob obećao da Slovenija neće... Philippe BUISSIN / EP
1. 1. 2024

Slovenija je svoj mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda započela u vrijeme sve većih izazova međunarodnoj zajednici pa će se i dalje intenzivno zalagati za uravnotežene međunarodne odnose i zaštitu najranjivijih, najavio je premijer Robert Golob u današnjem priopćenju. Dodao je da Slovenija neće biti nijemi promatrač, već aktivni sudionik Opće skupštine UN-a, a Golob je uvjeren da veličina Slovenije znači ravnotežu koja nam omogućuje postizanje uspjeha koje velike zemlje, opterećene poviješću i vlastitim interesima, ne mogu. "Oči cijeloga svijeta bit će uprte u nas. Pretvorimo ugled koji imamo u djela koja će pridonijeti miru i stabilnosti na globalnim žarištima", istaknuo je. Kao nestalna članica Opće skupštine UN-a, Slovenija će nastaviti s aktivnostima na području ljudskih prava, koja su preduvjet za mir i sigurna društva, za ravnopravnost spolova, postizanje ciljeva održivog razvoja i pravedniji svijet. "Nećemo zaboraviti važnost solidarnosti i humanosti. Nikada u zadnjih 75 godina nije bilo tako velike potrebe za solidarnošću kao danas", ocijenio je Golob i poželio da Slovenija biti ambiciozno realan i nesebičan. "Surađivat ćemo s ostalim članicama Opće skupštine UN-a. Nećemo biti nijemi promatrači, već aktivni sudionici. Gradit ćemo partnerstva i koalicije s članicama i sa svakom tražiti dodirne točke", dodao je. Istaknuo je i da Slovenija će u rujnu predsjedati Općom skupštinom UN-a i imati priliku utjecati na budućnost multilateralizma. Tada će se u New Yorku održati summit budućnosti na kojem će čelnici usvojiti pakt za budućnost, pojasnio je dodavši da će se slovensko predsjedanje Općom skupštinom UN-a održati u najboljem mogućem trenutku u prosincu. 2025., no u praksi će suodlučivanje o pitanjima svjetskog mira i sigurnosti započeti u utorak, jer je Palača naroda prazna zbog praznika 1. siječnja. Ulaskom Slovenije u Opću skupštinu UN-a pokrenuta je posebna internetska stranica buildingtrust.si koja sadrži informacije o aktualnostima u Općoj skupštini UN-a te akcijama i inicijativama Slovenije u razdoblju njezina mandata, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. mreža X.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.