Elektro auti više se ne smiju reklamirati kao 'nulta emisija', provjerite zašto

RAZOTKTIVENA PREVARA: "Električari nemaju "nultu emisiju" štetih plinova! Prosjek emisije CO2 u nas je 300 grama za proizvodnju jednog kilovatsata električne energije.

Činjenica je da u vožnji elektro auti imaju "zero emission", no jednako tako pri proizvodnji struje su "prljavi" i zato im je prljav posao proglašen lažnim i zavaravajućim reklamiranjem!

Električna vozila više se neće moći reklamirati kao 'vozila s nultom emisijom'. Tako su odlučili Britanci, ostali za sada šute...

Elektro auti više se ne smiju reklamirati kao 'nulta emisija', provjerite zašto MRNA
14. 2. 2024

Napisala: Nika Arsovska

Električna vozila su sve samo ne bez emisija. Naravno, tijekom vožnje ne ispuštaju štetne plinove, no činjenica je da nastaju tijekom proizvodnje električne energije. Prema posljednjim dostupnim podacima, prosjek emisije CO2 bio je 300 grama za proizvodnju jednog kilovatsata električne energije.

U Velikoj Britaniji su prije nekog vremena odbijeni oglasi dvaju automobilskih divova – BMW-a i MG-a koji su električna vozila reklamirali kao “zero emission”. Bez napomene da se radi isključivo o emisiji štetnih plinova tijekom vožnje. British Advertising Council (ASA) takve je reklame nazvalo ekološki obmanjujućima.

BMW je svoju reklamnu kampanju popratio riječima „Automobili bez emisija – preuzmite brošuru. Posjetite službenu stranicu...", na što je ASA odgovorila priopćenjem kako je tvrdnja o vozilima s nultom emisijom štetnih plinova zavaravajuća za kupce, s obzirom na stvarni utjecaj tih vozila na okoliš.

Bez emisija, da - ali samo tijekom vožnje (CO2 nastaje tijekom proizvodnje energije). Unatoč tome, proizvođač automobila priznaje da tvrdnje o nultim emisijama električnih automobila moraju jasno navesti da se radi samo o emisijama koje nastaju tijekom vožnje.

Prema Britanskom vijeću za oglašavanje, izraz "vozila s nultom emisijom" prihvatljiv je samo ako je kontekst u kojem se koristi jasno daje do znanja da se radi isključivo o emisiji štetnih plinova tijekom vožnje.

Poprilično je slična situacija i s drugim spornim oglasom. Proizvođač MG nudi probne vožnje svojih plug-in hibrida i električnih automobila, ali u tekstu koristi riječi "vozila bez emisija" ili "nula emisija" na isti obmanjujući način kao i BMW. Naravno, to se odnosi i na plug in hibrida.

Sve dok se jasno ne kaže da se radi o emisijama koje nastaju tijekom vožnje. Ako se u tekstu spominju i plug-in hibridi, također mora biti jasno i razgovijetno navedeno da u vožnji nema emisije štetnih plinova samo ako je aktivan samo elektromotor.

A zašto je takvo reklamiranje zasmelo Britance? Električna vozila su sve samo ne bez emisija. Naravno, tijekom vožnje ne ispuštaju štetne plinove, no činjenica je da nastaju tijekom proizvodnje električne energije. Prema posljednjim dostupnim podacima, hrvatski prosjek emisije CO2 bio je 300 grama za proizvodnju jednog kilovatsata električne energije.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.