E dragi moji doktori, nećete više "spavati" na poslu, a raditi u privatnim klinikama

Vili Beroš zaratio s liječnicima “fušerima”, sa svima onima koji krčme javno za privatne interese:  - U državnim bolnicama ljenčare, a u privatnim rade udarnički!

Je li napokon došao trenutak da se ministar bavi pravim stvarima, onima zbog kojih i je na čelu tako važnog ministarstva koje "kontrolira" gotovo 80.000 uposlenika? Je li zakasnio, ili nikad nije kasno za prave poteze?

Neurokirurg postao je ministar i zbog opsežnog programa reforme zdravstva kojeg je ponudio. Prošlo je dvije i pol godine, a njegov je fokus s primarnog posla "ukrala" korona. Nikad nije kasno za prijeko potrebne rezove, tvrdi Beroš i kaže:

- S jedne strane svjedočimo gomilanju listi čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama, a s druge strane, vidimo pojačano oglašavanje zdravstvenih ustanova u kojima u dopunskom radu rade i liječnici iz javnih zdravstvenih ustanova!
E dragi moji doktori, nećete više "spavati" na poslu, a raditi u privatnim klinikama Bojan Haron Markičević/Start
3. 6. 2022

Snimio: Bojan Haron Markičević

Ministar zdravstva Vili Beroš oglasio se priopćenjem o dvojnoj praksi. Njegovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

‘Kombinacija javnog i privatnog uobičajena je pojava u svim zdravstvenim sustavima razvijenih zemalja, u kojima, upravo kombiniranjem javnih i privatnih potencijala, pruža se optimalna zdravstvena zaštita svim građanima. No, kada s jedne strane svjedočimo gomilanju listi čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama, a s druge strane, vidimo pojačano oglašavanje zdravstvenih ustanova u kojima u dopunskom radu rade i liječnici iz javnih zdravstvenih ustanova, tada nije riječ o dobro uređenoj kombinaciji javnog i privatnog pružanja zdravstvene zaštite. Takva situacija može utjecati na ostvarivanje zdravstvene zaštite pacijenata i dovesti do diskriminiranja onih koji nemaju financijske resurse za liječenje u privatnom sektoru.

Jednaka nepravda se čini i marljivim kolegama u javnom zdravstvu koji ispunjavaju svoje obveze i nerijetko preuzimaju teret kolega kojima je glavni posao postao onaj u privatnom sektoru.

Kao ministru zdravstva koji dolazi iz javnog zdravstvenog sustava, takva praksa, ukoliko je prisutna, je neprihvatljiva te sam naložio svim ravnateljima zdravstvenih ustanova analizu učinkovitosti djelatnika koji rade u oba sektora odnosno u kojoj dinamici i terminima pružaju zdravstvene usluge. Uz navedeno, u skorašnje vrijeme struka će donijeti norme prihvatljive duljine čekanja za svaku pojedinu uslugu vodeći računa o dijagnozi pacijenta kao i tijeku daljnjeg liječenja, te ukoliko postoje liste čekanja veće od preporučene, dovest će se u pitanje dozvola za rad pojedinih liječnika i u privatnom sektoru.

Na tom tragu će biti predložena zakonska regulativa u sklopu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje se donose krajem godine. Ponavljam i ponovit ću opet, zdravstveni sustav postoji radi pacijenata, a ne obrnuto. Tom paradigmom se upravo vodimo i u reformskim mjerama u kojima je pacijent u samom središtu zdravstvenog sustava’, navodi se u priopćenju ministra Beroša, javlja Tportal.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.