Mobitel je jedan od četiriju najvećih krivaca za smrt na cesti - možemo li bez gadgeta u automobilima pita se i Damir Kedžo

 Damir Kedžo, ambasador kampanje Dan bez mobitela u prometu 2018. upozorava u velikoj medijskoj kampanji: - Niti jedan poziv ili SMS nije važniji od života promicati i poznati hrvatski pjevač.

Ekrani mobitela nisu i jedini ekrani koje danas imamo u auto-kabini. S novim automobilima dolaze ugrađeni u upravljačku ploču sve napredniji komunikacijski uređaji. Stvaraju li nam oni distrakciju i kako se s tim nosimo u odnosu na sigurnost u prometu? Hoćemo li se i na koji način pobrinuti da imamo i tehnološki razvoj i moderne načine komunikacija, a da istodobno ne ugrožavamo svoje živote?

Mobitel je jedan od četiriju najvećih krivaca za smrt na cesti - možemo li bez gadgeta u automobilima pita se i Damir Kedžo dan bez mobitela
26. 8. 2020

I ove godine Hrvatska udruga menadžera sigurnosti provodi kampanju Dan bez mobitela u prometu u okviru koje 16. listopada u Zagrebu u Hotelu International organizira konferenciju pod nazivom „Mi i naši gadgeti u prometu – problemi i izazovi.

Ekrani mobitela nisu i jedini ekrani koje danas imamo u auto-kabini. S novim automobilima dolaze ugrađeni u upravljačku ploču sve napredniji komunikacijski uređaji. Stvaraju li nam oni distrakciju i kako se s tim nosimo u odnosu na sigurnost u prometu? Hoćemo li se i na koji način pobrinuti da imamo i tehnološki razvoj i moderne načine komunikacija, a da istodobno ne ugrožavamo svoje živote?

Na ova i slična pitanja po prvi će puta na temu sigurnosti u cestovnom prometu uz policijske i prometne stručnjake odgovore tražiti i predstavnici IT i autoindustrije, te predstavnici prijevoznika, taksista i profesionalnih vozača.

 Na konferenciji „Mi i naši gadgeti u prometu – problemi i izazovi“ bit će prezentirana i publikacija pod nazivom „Mobitel – skriveni ubojica na cesti“ s rezultatima istraživanja distrakcije, prvi puta provedenog u Hrvatskoj kao ispitivanje reakcija vozača koji koriste mobitel tijekom vožnje.

Istraživanje je  napravljeno pod vodstvom dr. sc. Marka Ševrovića, predstojnika Zavoda za prometno planiranje Fakulteta prometnih znanosti i njegova tima. Ispitivanje se odvijalo na poligonu Centra za sigurnu vožnju tvrtke Oryx na kojem su simulirane različite situacije i uvjeti na cesti.

U istraživanju su sudjelovala tri tipa vozača, početnik, mlađi vozač srednjeg staža vozačkog iskustva, te stariji vozač s 40 godina vozačkog staža.

Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti, a distrakcija, odnosno ometena pažnja korištenjem mobitela je po jačini i najveća od svih distrakcija koje imamo vezano uz naše ponašanje u automobilu ili prometu.

Publikacija „Mobitel – skriveni ubojica na cesti“ posebice je namijenjena mladim ljudima, koji još nisu stekli ili nisu ukorijenili navike korištenja mobitela u prometu, kako bi na vrijeme osvijestili opasnosti od takvog ponašanja te donosili odluke da pametne telefone neće ni koristiti dok su u prometnoj džungli.

Dan bez mobitela u prometu se obilježava 21. 10. drugu godinu zaredom, a ove će se godine tome aktivno uključiti učenici prometnih zanimanja u Slavonskom brodu, koji će svojim sugrađanima taj dan poručiti da čuvaju sebe i druge u prometu i ne koriste se mobitelom na cesti.

Skupa s njima će poruke kako niti jedan poziv ili SMS nije važniji od života promicati i poznati hrvatski pjevač Damir Kedžo, koji je ambasador kampanje Dan bez mobitela u prometu 2018. i koji svojim primjerom suzdržavanja od korištenja mobitela u prometu želi utjecati na druge.

Danas u Hrvatskoj mobitel za volanom koristi 90 posto vozača i 33 posto biciklista, a 50 posto pješaka prelazi prometnicu s pogledom prikovan na ekran svog pametnog telefona. Rezultati su to istraživanja koje je kao prvo takvo o navikama i ponašanju sudionika u prometu na temu korištenja mobitela provedeno u Hrvatskoj u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu.

Pokrovitelji ovogodišnje kampanje su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Hrvatska gospodarska komora. Kampanja je sufinancirana iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a generalni joj je sponzor je HEP. Poruke osvještavanja o opasnostima korištenja mobitela kroz kampanju podupiru Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste, Janaf i Centar za vozila Hrvatske.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.