Čak 15.000 radnika kompanije Airbus dobilo otkaz

Airbus, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji putničkih zrakoplova i svemirske opreme, najavio je ukidanje 15.000 radnih mjesta zbog poteškoća u kojima se našao uslijed koronakrize.

Čak 15.000 radnika kompanije Airbus dobilo otkaz Pixabay
1. 7. 2020

Europski proizvođač zrakoplova Airbus najavio je ukidanje 15.000 radnih mjesta zbog smanjenja potražnje i financijskih poteškoća u kojima se našao uslijed pandemije koronavirusa.

U idućih dvanaest mjeseci bi se samo u Njemačkoj trebalo ukinuti 5.100 radnih mjesta, uz 900 radnih mjesta koja su ionako stajala na kocki u kćerinskoj tvrtci Premium Aerotec iz Augsburga. Dodatnih 5.000 osoba ostat će bez posla u Francuskoj, oko 1.700 u Velikoj Britaniji, 900 u Španjolskoj, a ostatak u drugim zemljama.

Airbus se nalazi u najtežoj krizi koju je ova branša ikad doživjela”, izjavio je predsjednik uprave Airbusa Guillaume Faury. Francusko ministarstvo gospodarstva usprotivilo se najavama tog koncerna smatrajući da su pretjerane. Predstavnici zaposlenika kritiziraju da Airbus zlorabi krizu kao izliku za provođenje već duže vrijeme planiranog restrukturiranja poduzeća.

Airbus je prvo tromjesečje ove godine zaključio s gubitkom od 481 milijun eura, a proizvodnja prometnih zrakoplova smanjena je za 40 posto.

Zbog izvanrednih mjera uvedenih s ciljem suzbijanja pandemije Covida-19 je zračni promet tijekom proteklih nekoliko mjeseci gotovo potpuno obustavljen diljem svijeta. Mnogi tek proizvedeni zrakoplovi još uvijek čekaju da ih preuzmu njihovi naručitelji koji su odustali od kupnje zbog straha od koronakrize. Airbus računa da će se proizvodnja zrakoplova tek 2025. godine vratiti na “normalnu razinu”.

Airbus zapošljava 135.000 ljudi, a njih 90.000 radi na proizvodnji dijelova za zrakoplove.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.