Hoće li Renault s novom Peticom uspjeti dovesti struju među masu obožavatelja?

Retro-futuristička Petica predstavlja veliki izazov za Renault - s njome žele spojiti pristupačnost za kupce i profitabilnost za sebe. Ništa neobično, zar ne. Le Car ih je sredinom osamdesetih proslavio, može li se zlatno vrijeme Renaulta ponoviti?

Hoće li Renault s novom Peticom uspjeti dovesti struju među masu obožavatelja? Renault
17. 6. 2023

Renault 5 bi na tržište trebao stići sljedeće godine. Francuzi su se odlučili kladiti na retro-futuristički izgled. Oštre linije i kutijasti oblik preneseni su s prethodnika, a svjetla svijetle u budućnost. Oni koji žele malo više oduševit će se modelom Alpine. Marka obećava puno s ovim modelom.

Preberite še: o Alpinina

Kaj pa Clio?

Novi model mogao bi zagristi i prodajnim brojkama Clia koji je Renaultov najuspješniji model. Prije dvije godine predsjednik Uprave marke Luca de Meo rekao je da će na europskom tržištu u budućnosti biti teško napraviti profitabilan mali automobil s motorom s unutarnjim izgaranjem, da bi trebao biti barem hibridiziran. Clio bi se tako ubuduće mogao nuditi samo na tržištima gdje će i dalje biti dopuštena vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, a kod nas bi se etablirali modeli na električni pogon.

Približati elektriko ljudem

Dodao je kako misija ovog automobila nadilazi Renault kao marku. Njime žele približiti elektromobilnost širokim masama. Cijena je također ključna ovdje; nova Petica bi u osnovi trebala koštati između 20 i 25 tisuća (u najgorem slučaju 30 tisuća).

Što dobivamo za taj novac?

Baterija osnovnog modela pohranit će 40 kWh električne energije, što će biti dovoljno za autonomiju od oko 400 kilometara. Punjenje će biti slično kao kod Meganea E-tech. Ovo će biti prvi Renault s tehnologijom povezivanja vozila s mrežom - uz visoke tarife za električnu energiju, ova će se energija pumpati u kuću iz automobila.
 

Fotografije: promocijsko gradivo

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.