Bezos poput Gatesa. Sve što trebate znati o odlasku Jeffa Bezosa s mjesta izvršnog direktora Amazona

Jeff Bezos definitivno je jedinstven među titanima tehnološkog svijeta. Najbogatiji čovjek u modernoj povijesti po utjecaju i slavi izjednačen je s Appleovim osnivačem, pokojnim Steveom Jobsom, ali još uvijek ima posebno mjesto među svjetske elite. Iako ga mogu glasno kritizirati i lijevi i desni političari, Bezos, unatoč svim optužbama, ostaje više voljen u javnosti nego, primjerice, Mark Zuckerberg. Osnivač Amazona, ovog ljeta će odstupiti s pozicije izvršnog direktora i zadovoljiti će se ulogom izvršnog predsjednika kompanije. Andy Jassy, ​​šef Amazonove divizije za računalstvo u "Cloudu", postat će izvršni direktor.

- "Koliko god još uvijek boravim puno u uredu, uzbuđen sam zbog ove tranzicije", napisao je gospodin Bezos u e-poruci svojim uposlenicima, naglasivši kako nema nimalo bojazni za uspješan nastavak rada Amazona.

Bezos poput Gatesa. Sve što trebate znati o odlasku Jeffa Bezosa s mjesta izvršnog direktora Amazona DPA/Pixell
6. 2. 2021

Napisao: Dario Hrib

57-godišnji Bezos vjerojatno će se pojaviti u puno prijateljskijim vijestima u narednim godinama nego ikad prije. Njegov nasljednik, Andy Jassy, ​​preuzet će uzde najveće divovske internetske trgovine i biti taj koji će se u budućnosti vući pred Kongresom kako bi pokušao nekako uvjeriti američke senatore da Amazon možda (još) nema previše moći u tržište tehnologije.

Jeff Bezos Amazon vodi više od 25 godina. Tvrtku je osnovao krajem 1994. godine kada je automobilom putovao preko Amerike od New Yorka do Seattlea. Amazon je započeo s radom kao internetska knjižara, a s godinama je svoju ponudu proširio na gotovo sve što možemo zamisliti. Također je sa strane razvio i druge industrije - Amazon danas nudi audio i video streaming, poslužitelje za računalstvo u oblaku, razvija vlastitu umjetnu inteligenciju, a čak ima i svoj filmski studio pod svojim okriljem. Bezos će i dalje biti jako uključen u razvoj tvrtke nakon što podnese ostavku na mjesto izvršnog direktora Amazona, jer će i dalje biti najveći dioničar Amazona. Naravno, postoje nagađanja o tome kuda će Bezos, s izvanrednom imovinom od čak 200 milijardi kuna, ići u budućnosti. Jasno je da je Jeff Bezos odavno prerastao kroz ulogu Amazonova izvršnog direktora. Danas je poznat i po ogromnom utjecaju kako u širem aspektu američke ekonomije, tako i u filantropiji, medijima i, na kraju, ali ne najmanje važno, čak i u politici.

Znalci se tako slažu da će do jučer najbogatiji čovjek na planetu postati bogatiji tek u narednim godinama.

Na pitanje kakvi su mu planovi za budućnost, Bezos je dao naslutiti da se vidi u cipelama sličnim Billu Gatesu. Prisjetimo se da se Bill Gates povukao s mjesta izvršnog direktora Microsofta 2000. godine, a zatim je postao izvršni član uprave, a sljedeća dva desetljeća tada je sagradio uglavnom dobrotvornu organizaciju Bill and Melinda Gates Foundation, koja je također imala važnu ulogu u borbi protiv trenutne pandemija.

Tijekom posljednja dva desetljeća, Bill Gates, svojim aktivnim radom na polju filantropije, postupno je samo zamaglio prethodno netaknuto pročelje brutalnog korporativnog despota. Nešto slično vjerojatno će doći i od Bezosa, koji je od 2017. godine, kada je prvi put proglašen najbogatijim čovjekom na Zemlji, svake godine počeo donirati oko 100 milijuna dolara u dobrotvorne svrhe, a također je donirao sočnih 10 milijardi dolara svojoj fondaciji Bezos Earth Fond, koji je ove zime napokon dobio stipendiju samo za jedan od projekata kao dio integriranog koncepta prijelaza na 100% čistu energiju.

No, od sada će Bezos više vremena posvetiti medijima. Godine 2013. kupio je legendarnu medijsku kuću Washington Post za samo 250 milijuna dolara, koja se nezaustavljivo urušavala nakon ekonomske krize. Dokapitalizacijom i pametnim poslovnim odlukama Bezos ju je uspio ne samo spasiti, već pretvoriti u profitabilnu tvrtku koja je u sljedećim godinama zapošljavala stotine novinara. No zbog vlasništva nad Washington Postom, više puta ga je napao bivši predsjednik Donald Trump.

Svakako će biti zanimljivo pratiti sljedeće odluke ovog zvjezdanog biznismena. Iako više neće biti na čelu jedne od najmoćnijih svjetskih tvrtki, stručnjaci kažu da se njegov utjecaj nikako neće umanjiti. Jednostavno ga nećemo primijetiti jer više neće biti stalno u središtu pažnje medija.

Promjena bi se trebala proširiti i izvan Amazona. Na sve one kompanije koje su također u njegovu vlasništvu. Njegov utjecaj imao je tektonske reprekusije na cijekli svijet. Ponajprije zbog pionirskog načina prodaje robe putem interneta. Postao je jedan od najutjecajnijih svjetskih tehnoloških i poslovnih lidera, a znan je i kao suosnivač Applea. Osobno bogatstvo Bezosa također se poraslo na 188 milijardi dolara. Tek krajem siječnja s trona najbogatijeg čovjeka svijeta skinuo g je i nadmašio Elon Musk.

Posljednjih godina Bezos se povukao iz većine svakodnevnih Amazonovih poslova, delegirajući te odgovornosti na dva glavna zamjenika, uključujući Jassyja. Usredotočio se na Amazonovu budućnost i na osobne projekte. 2013. kupio je cijenjeni dnevnik The Washington Post i rekao da troši više od milijardu dolara godišnje na Blue Origin, svoju tvrtku za svemirska putovanja. Prije dvije godine razveo se i okrenuo se tabloidima. Pandemija je Bezosa povukla natrag u svakodnevno poslovanje Amazona prošlog proljeća. Dok se Amazon suočavao s poplavom potražnje e-trgovine, nemira radne snage i izazova u lancu opskrbe koje je donio koronavirus, Bezos je bio itekako utjecajan.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.