Jeff Bezos i njegova djevojka Lauren Sanchez izazivaju zavist, za isporuku im je spremna najskuplja jedrilica svih vremena, vrijedna najmanje pola milijarde dolara

VIDEO: Pogledaje u nezamislivo luksuznu flotu plovila i zrakoplova Jeffa Bezosa! Posve nova mega jahta ultra bogataša s ogromnim jedrima uočena je pred tri dana kako plovi u blizini brodogradilišta u Rotterdamu u Nizozemskoj. Zaplovila je nakon 5 godina od početka narudžbe!

Zahvaljujući djevojci Jeffa Bezosa, američkoj medijskoj zvijezdi Lauren Sanchez, mi obični smrtnici možemo dobiti dobar uvid u raskošan život zaljubljenog para. Između ostalog, Sanchez ima dozvolu za upravljanje helikopterom, a od pogleda na Bezosovu flotu vozila, plovila i aviona zavrti se u glavi.

Nova Bezosova jahta jedna je od najdužih "jedrilica" na svijetu i dugačka je 127 metara ili 21 metar duža od Black Pearla, ruskog oligarha Olega Burlakova čije je plovilo sagradilo isto brodogradilište. Najveća jedrilica na svijetu inače je "SyA Hamilton". Duga je 143 m, a ponosni je vlasnik jedrilice vrijedne 450 milijuna dolara ruski milijarder Andrey Melnichenko koji je nerijetko s njome posjećivao Hvar i našu obalu.

Jeff Bezos, Pdg d'Amazon, et sa compagne Lauren Sanchez lors d'une balade à Saint-Tropez avec famille et amis Yael Cohen - Jeff Bezos, Pdg d'Amazon, et sa compagne Lauren Sanchez lors d'une balade à Saint-Tropez avec famille et amis le 9 août 2019. Ensuite, ils reprennent un bateau. © Jacovides / Moreau / Bestimage Jeff Bezos and Lauren Sanchez stroll in St Tropez on August 9th 2019 JACOVIDES-MOREAU / BESTIMAGE /PIXSELL ACOVIDES-MOREAU / BESTIMAGE /PIXSELL
13. 8. 2022

Bezosova jahta izazvala je kontroverzu nakon što je brodograditelj zatražio da se rastavi prije isporuke kako bi joj se omogućilo da otplovi iz brodogradilišta u Rotterdamu.

Čini se da je plovilo sad potpuno sastavljeno, s jarbolima, nakon što je prošli tjedan dotegljeno niz rijeku.

To je jedna od najimpresivnijih i najkontroverzniji jahti na svijetu, trenutno jedna od najdužih s jarbolima.

Najveća jedrilica na svijetu inače je "SyA Hamilton". Duga je 143 m, a ponosni je vlasnik jedrilice vrijedne 450 milijuna dolara ruski milijarder Andrey Melnichenko. Nešto "sitno" je jeftinija od Besozove i  dizajnirao ju je poznati Philippe Starck. Za razliku od novog Besozovog plovila, ona Meinichenkova je izrazito futuristička. Bila je i u našim vodama, nerijetko u Hvaru. Ploveća vila ima čak osam paluba, ukupne je površine 4500 m2, a ima i podvodni salon u kobilici. Jahta prima do 20 gostiju o kojima brine posada od 45 članova.

Ogromna jahta Jeff Bezosa bila je predmet višemjesečne rasprave u Nizozemskoj.

Da uopće postoji Bezosova megajahte prvi je put objavljeno u knjizi Brada Stonea, "Amazon Unbound", u svibnju 2021. Trenutačno je poznata samo pod imenom Y721 i predviđa se da će jahta bogataša koštati 500 milijuna dolara i očekuje se da će biti "jedna od najboljih jedrilica u svijetu", izvijestio je Stone.

Kako bi plovilo iz brodogradilišta stiglo do otvorenih mora, trebalo je proći kroz Rotterdam i ispod poznatog gradskog mosta Koningshaven, poznatog pod imenom "De Hef". Postojao je samo jedan problem. Za razliku od mnogih jahti Bezosov brod ima pomoćno jedrenje, što znači da ima tri velika jarbola, jarbola koji su bili previsoki da prođu ispod mosta, unatoč slobodnom prostoru od preko 131 stopa.

Brodograditelj, "Oceanco", predložio je privremeno uklanjanje središnjeg dijela mosta kako bi plovilo moglo proći, što je razljutilo mještane koji su smatrali da se Bezos ruga sa svojim bogatstvom od 162 milijarde dolara, da demontira lokalnu znamenitost. Stanovnici su organizirali događaj na Facebooku kako bi jahtu gađali pokvarenim jajima kada je prolazila.

Prošlog mjeseca Oceanco je odbacio svoj zahtjev navodeći strah od vandalizma i uznemiravanja zaposlenika. Tvrtka je umjesto toga odlučila povući jahtu uz rijeku, bez jarbola, što je i učinila prošlog tjedna u ranim jutarnjim satima.

Sada se čini da je jahta u potpunosti sastavljena i na korak je do isplovljavanja i konačne isporuke

Bogatstvo Lauren Sanchez procjenjuje se na 30 milijuna američkih dolara...,

a ako se to spoji s Bezosovim bogatstvom koje iznosi nešto manje od 200 milijardi, postaje jasno da imamo posla s stvarno krupnom ribom. Par posjeduje niz helikoptera, privatnih zrakoplova, jahti i nekretnina diljem Amerike.

Na vrhu ljestvice njihove morske flote je dalje njihova privatna jahta Flying Fox čija je dužina čak 135 metara, čak koji metar duža od nove "jedrilice". Bezos je za Fox potrošio više od 400 milijuna dolara, a svake godine potroši dodatnih 40 milijuna samo za održavanje. Plovilo je opremljeno s dva heliodroma i ima vlastiti helikopter vrijedan više od 100 milijuna dolara.
 

Osim glavne spavaće sobe, na brodu se nalazi deset privatnih spavaćih soba za goste, kao i teretana, whirlpool, spa i kino. Sve to raspoređeno je u čak 13 katova, a visina slavne jahte je čak 70 metara.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Nije ni čudo što ga najveće svjetske zvijezde rado posuđuju za vrijeme godišnjih odmora, pa tako iBeyonce.

Koliko ćete izdvojiti za tjedni najam? Cijene se kreću oko 3 milijuna američkih zelenih novčanica.
 

Naravno, ultrabogati ne stoje u redovima u zračnim lukama čekajući da ih zrakoplovne kompanije puste u utrobu zrakoplova, već posjeduju flotu privatnih zrakoplova, među kojima se među Besozovima ističe Gulfstream G650ER.

Vlasnik Amazona platio ga je 65 milijuna dolara, a avion može udobno prevesti do 19 osoba (u avionu može spavati deset putnika).

Avion pokreću dva Rolls-Royce motora, a krajnja brzina je tako 1110 km/ h. Kao što je spomenuto, Lauren ima Sanchez dozvolu za upravljanje helikopterom, a 2016. osnovala je Black Ops Aviation, filmsku i produkcijsku tvrtku koja posjeduje niz helikoptera koji se koriste za fotografiranje i snimanje iz zraka. Flota također uključuje BELL 429 sa Shotoverom, AS350 sa Shotoverom i Cirrus SR22.

Tko gradi najnoviju jahtu Jeffa Bezosa?

Brod od 417 stopa (127 m) gradi Oceanco u Nizozemskoj, kako navodi Bloomberg News i imao je pred tri dana probnu vožnju bez jarbola. Oni su previsoki za prolazak ispod lokalnog mosta, no brodograditelji su taj problem riješili tako što su središnji, najduži jarbol uklonili i po prolasku ga dodatno namontirali.

Procjenjuje se da stoji oko 500 milijuna dolara (350 milijuna funti), što je kap u moru za najbogatijeg čovjeka na svijetu, čije je bogatstvo u jednom trenutku skočilo za 13 milijardi dolara u jednom danu 2020. Njegova procijenjena neto vrijednost sada iznosi gotovo 200 milijardi dolara.

Ta cijena ne uključuje manju motoriziranu "jahtu za podršku" koju Bezos također planira kupiti. Manja jahta ima platformu za slijetanje helikoptera - Bezosova djevojka, TV voditeljica Lauren Sanchez, obučena je pilotkinja helikoptera.

Glavna jahta nema vlastiti heliodrom zbog tri jarbola za jedrenje na palubi.

Očekuje se da će manja jahta biti krcata i drugim stvarima, poput automobila, luksuznih glisera, a vjerojatno čak i podmornice...

Vrlo tajnoviti projekt superjahte, poznat kao Y721 i Bezosova narudžba naručena je prije nekoliko godina, jer izgradnja brodova po narudžbi poput ovog može trajati oko pet godina.

Oceanco je nizozemski proizvođač jahti i nije komentirao projekt. Prethodno su izgradili Black Pearl za ruskog tajkuna od 350 stopa, drugu najveću jedrilicu na svijetu.

Ta superjahta puštena je u pogon 2018., a izgradio ju je Oceanco  https://www.oceancoyacht.com/fleet/black-pearl/ za procijenjenih 500 milijuna dolara. Smješteno u Alblasserdamu, oko 12 milja od Rotterdama, luksuzno brodogradilište u vlasništvu je omanskog milijardera biznismena Mohammeda Al Barwanija.

Ovo nije prvi put da se graditelj jahti po narudžbi okrenuo izradi broda koji ruši rekorde. Prije četiri godine Oceanco je isporučio Black Pearl, koji je sa 350 stopa najveća jedrilica na svijetu. Upečatljivo plovilo s tri jarbola privuklo je pozornost svojim revolucionarnim dizajnom i ekološkim obilježjima. Vjeruje se da pripada ruskom biznismenu Olegu Burlakovu.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.