Mercedes-Benz povlači oznaku EQ iz svoje ponude. Što to znači za električna vozila?

Razlog: - više neće biti potrebe za dodatnim označavanjem automobila na električni pogon oznakom EQ, jer će svi automobili biti opremljeni takvim sklopovima.

Mercedes-Benz povlači oznaku EQ iz svoje ponude. Što to znači za električna vozila? Mercedes-Benz
13. 1. 2023

Njemački automobilski brend Mercedes-Benz jedan je od najglasnijih zagovornika električnih automobila na tržištu, pogotovo među brendovima koji su na tržištu desetljećima ili čak stoljeće ili više.

U svojoj ponudi ima više potpuno električnih modela nego ijednog drugog, a prepoznatljivi su između ostalog i po oznaci EQ na početku naziva. Recimo EQA, EQB, EQS i moglo bi se nabrajati unedogled.

Zato je zanimljivo da su Nijemci, prenose njemački mediji, odlučili povući oznaku EQ. No, ovdje se nipošto ne radi o ukidanju ponude električnih ili elektrificiranih modela (koji koriste spomenutu oznaku), već samo spomenutu oznaku. Navodno je riječ o potezu koji je diktirao Ola Kallenius, a povezan je s njegovim planom potpune elektrifikacije flote modela marke, a u praksi bi nova mjera trebala stupiti na snagu sljedeće godine, kada će biti sljedeća generacija vozila na električni pogon. predstavljen na njemačkom brendu. U konačnici, čak i u praksi, više neće biti potrebe za dodatnim označavanjem automobila na električni pogon oznakom EQ, jer će svi automobili biti opremljeni takvim sklopovima.
 

U Mercedesu, gdje je prvi predstavnik obitelji EQ službeno predstavljen 2019. godine, kada je EQC predstavljen na tržištu, nisu komentirali tu temu. Prošle je godine marka iz Stuttgarta zabilježila snažan porast prodaje električnih vozila. Prodali su ih 117.800, što je 124 posto više nego 2021. godine.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.