VIDEO Ona nije najstarija, ali je najveća lipa, a i drvo u Hrvatskoj obujma 9,17 m, a tek joj je 400. Lipe uskoro cvatu i sve je isto k'o i lani

Čuvena Gupčeva lipa u Stubici starija je, no ne tako bujna i raskošna, stoga je Šobatovićeva lipa sa Žumberka u selu Šobatovići već sada s promjerom od 9,17 metara, veća i od do sada najveće Beline lipe iz Međimurja vrijedno otkriće žumberačkih potomaka Uskoka. Milan Delivuk želi ovu lipu zaštititi i dobiti potvrdu svojih izmjera. Pogledajte video u kojem mu je trebalo 21 pošten korak da prođe po njenom opsegu

VIDEO Ona nije najstarija, ali je najveća lipa, a i drvo u Hrvatskoj obujma 9,17 m, a tek joj je 400. Lipe uskoro cvatu i sve je isto k'o i lani Romeo Ibrišević
12. 5. 2020

Foto: Romeo Ibrišević

Tekst: Borut Černelić

Zagrebački zeleni prsten izuzetno je bogat prirodnim ljepotama, a u sklopu Prstena nalaze se čak dva parka prirode, Medvednica i Žumberak-Samoborsko gorje. Tu su naravno i brojne planinarske, pješačke i biciklističke staze koje vode u samo srce čiste prirode.

Žumberak je pun zanimljivosti, a za lijepa vremena s njega možete uživati u pogledu na doline Krke i Save, brežuljke Hrvatskog zagorja i masiv Zagrebačke gore. Tu su i snijegom pokriveni vrhovi Kamniških Alpa, te nešto udaljenijih Julijskih, s Triglavom.

Jedna od najvećih zanimljivosti koje se krije u središnjem dijelu Žumberačke gore je Uskočka lipa, koja stoji uspravno već 400 godina i odoljela je svim napadima i provalama.

Predmet divljenja malobrojnih stanovnika i zaljubljenika u prirodu, Uskočka lipa, čiji je promjer 9 metara i 17 centimetara, jedna je od najvećih, ako ne i najveća lipa u Hrvatskoj. Kako je u punoj snazi na odličnoj podlozi i u idealnim uvjetima sasvim je sigurno kako ima još potencijala.

Porijeklo imena Uskočka lipa

Umjetnički fotograf Romeo Ibrišević, istinski zaljubljenik u prirodu, koji je istražio povijest ove lipe u selu Šobatovići , otkrio je kako je prema vjerovanju lipa bila zaštitnica doma, kućnog praga, a vjerovalo se kako u drvetu lipe prebiva božica ljubavi, te kako grančica lipe zataknuta pod krov kuće štiti od gromova, požara, zla i uroka.

“Lipa u srcu Žumberka postala je dio šire zajednice, pratila je uskoke koji su na Žumberku zaustavili Osmanlije u svom prodiranju prema Zapadu, ponajviše zahvaljujući snažnoj obrani koju su provodili žumberački uskoci”, rekao je Ibrišević i dodao kako povezanost s ljudima ovu lipu čini posebnom i jedinstvenom.

Miris lipe, delikatni, topli, medno-voćni miris zaštitnički bi lebdio Žumberkom i otvorio vrata uspomenama u potrazi za izgubljenim vremenom. Svoje uspomene na ovo jedinstveno drvo ispričao je Milan Delivuk iz susjednog sela Delivuki izravni potomak slavnih žumberačkih uskoka.

Među najpoznatijim stablima u Hrvatskoj je Gupčeva lipa u Gornjoj Stubici. Starija je od 1573. godine, kada se dogodila Seljačka buna, ima visinu od devet metara, opseg njezina debla iznosi 4,90 metra, a prsni promjer 1,57 metra.

U Visokom kod Novog Marofa, nalazi se Belina lipa starija od 700 godina. Legende je vezuju uz hrvatsko-ugarskog kralja Belu IV. i njegov bijeg pred Tatarima na Kalnik. Upisana je u Registar posebno zaštićenih objekata prirode 1966. Te je godine lipa bila visoka 20 metara s opsegom od 8,90 metara Zaštićena je upravo te godine. Osim što se ubraja među najstarija stabla u Hrvatskoj, ima veliki kulturno-povijesni značaj. Prema legendi, zasadio ju je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović kada je davne 1242. godine bježao pred Tatarima u Dalmaciju. O legendarnoj lipi je prije stotinu godina nepoznati pjesnik ispjevao pjesmu, a pod njezinom su se krošnjom odvijali svi važni događaji toga kraja.

Više od 100.000 raznih vrsta drveća raste diljem cijelog svijeta. Drva predstavljaju 25 posto svih živih biljnih vrsta na Zemlji. Koji su rekorderi po starosti, visini, opsegu i volumenu…?

 

NAJSTARIJA STABLA NA SVIJETU I U NAS

4000-8000 godina smreke iz švedske provincije Dalarne.

4844 godina tisućljetni bor

3622 godine patagonski trolist

3266 godina golemi mamutovac

2293 godina najstarije stablo koje je posadio čovjek – smokva iz Anuradhapure u Šri Lanki

2000 godina najstarije drvo u Europi, kesten iz šume Carpineto na istočnoj strani vulkana Etna

1600 godina najstarije drvo u Hrvatskoj – masline (1963 komada) u Lunu na otoku Pagu

700 godina Belina lipa - u Visokom kod Novog Marofa

Iznad 450 godina Gupčeva lipa u Gornjoj Stubici. Starija je od 1573.

450 godina platane u arboretumu Trsteno/Dubrovnik

 

 

 

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.