Veliki Lupinov come back - Stvaram lupinizam i opet fotografiram lijepe djevojke

Njegove skulpture su najviše pridonijele nazivu lupinizam, zbog svoje originalnosti i autorske posebnosti. O njegovu umjetničkom izričaju i značaju pisao je i poznati kritičar Henry Hemygwaj, profesor na Oxfordu. Danas se vraća i fotografiranju lijepih žena

20. 5. 2017

Iako je slavu stekao fotografiranjem poznatih ljudi diljem svijeta te osamdesetih godina prošloga stoljeća bio medijski poželjan seks simbol Down Towna u New Yorku, Stephan Lupino već nekoliko godina nije fokusiran na fotografski vid umjetničkog izričaja. Poduzetnog Varaždinca oduvijek je privlačila umjetnost, no u posljednje vrijeme je fotoaparat zamijenio skulpturama i slikarstvom. Umjetnik koji živi na nekoliko lokacija, od Zagreba do New Yorka i Hvara, ipak kaže kako mu je kiparstvo na prvome mjestu. Izrada neobičnih skulptura privlači ga jednakom strašću kao nekoć pogled kroz objektiv fotoaparata.
Umjetnička djela stvara na nekoliko lokacija. U Ljevaonici Ujević nastaju brončana, drvo nabavlja kod PPS-a Galeković, željezo kupuje u tvrtki „Bid“, reže ga u „Laseru“, a skulpture radi Promed Novoselac.
– Moje skulpture su najviše pridonijele nazivu lupinizam, kako je taj moj umjetnički pravac nazvala povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak, zbog njihove originalnosti i autorske posebnosti – objašnjava Lupino. – O mom umjetničkom izričaju i njegovu značaju pisao je i poznati kritičar Henry Hemygwaj, profesor na Oxfordu – pojasnio nam je umjetnik koji često izlaže, a svaki put njegove izložbe imaju veliki medijski odjek.
U Splitu su njegova djela bila na grupnoj izložbi s djelima velikana kao što su Picasso i Goya, a od Hrvata su bili zastupljeni još samo Trokut i Stošić. Rado izlaže svugdje gdje za njegovim umjetničkim izričajem postoji potreba:
– Čak u Križevcima imaju moje izloške u muzeju, u dvorcu u Velikom Taboru imam stalnu postavu, moji su radovi i u Svetom Martinu na Muri i u Istri, ali ne i u mome rodnom gradu, Varaždinu – kaže Lupino koji ne shvaća zbog čega su mu otvorena vrata New Yorka, ali ne i grada iz kojega dolazi.
Njegove ambicije su i dalje velike, a trenutačno ubrzano radi na pripremi nekih djela za kinesko tržište. Zadovoljan je što postoji interes londonske galerije za tri njegove skulpture.
– Zainteresirane su i druge galerije, ali problem je s manjim galerijama jer su moje skulpture prevelike. Rupert Word, jedan od najvećih likovnih kritičara u Njemačkoj, ponudio je organiziranje moje izložbe u Njemačkoj – govori Lupino koji više ne izlazi često, a priznaje kako nema puno vremena za privatni život. No, zadovoljan je jer smatra da sve uvijek ispadne kako treba

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.