Obavezno dodajte hren kiselom kupusu - bit će ne samo ukusniji već se sigurno neće ni kvariti - djeluje kao odličan konzervans

MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA KUHINJE:  Ako kiselite zelje kod kuće, korisno je znati nekoliko jednostavnih trikova koji mogu poboljšati okus i spriječiti kvarenje. Osim hrena, zlatnu mu boju daje i kukuruz!

Kiseli kupus ima vrlo posebno mjesto u našoj tradiciji. Ne možemo zamisliti zimu bez njega.

Obavezno dodajte hren kiselom kupusu - bit će ne samo ukusniji već se sigurno neće ni kvariti - djeluje kao odličan konzervans Andi from Pixabay
13. 10. 2025

Osim što je neizostavan dio blagdanskog i svečanog stola, kada se pripremi u obliku sarme, kiseli kupus je i prirodni izvor vrijednih vitamina i minerala koji jačaju organizam tijekom hladnih mjeseci.

S razlogom se naziva superhranom, jer je bogat vitaminima, posebno vitaminom C. Sadrži i vitamine A1, B1, B2, B3, B6, B12, K i E, kao i brojne minerale poput kalcija, fosfora, kalija, magnezija i željeza.

Redovita konzumacija doprinosi jačanju imunološkog sustava, poboljšava probavu i pomaže tijelu u borbi protiv zimskih infekcija.

Trikovi za bolji okus kiselog kupusa

Ako kiselite kupus kod kuće, korisno je znati nekoliko jednostavnih trikova koji mogu poboljšati okus i spriječiti kvarenje.

Hren je pravi saveznik u ovom procesu – ubrzava fermentaciju, sprječava kvarenje i dodaje osvježavajuću notu kupusu.

Ako želite da vaš kiseli kupus dobije lijepu zlatno-žutu boju, u bačvu dodajte šaku kukuruza. Ljubitelji ljutog mogu dodati i ljute papričice, dok lovorov list daje ugodnu aromatičnu notu.

Praktični savjet:

U bačvu možete dodati i vrećice nasjeckanog i posoljenog kupusa. Vrećice moraju biti perforirane kako bi salamurska voda mogla cirkulirati. Zatim ih gurnite između glavica kupusa kako biste popunili praznine.

Na taj način iz iste bačve dobivate i cijele glavice i ukusan nasjeckani kupus – savršen prilog za zimska jela.