Nove Michelinove zvjezdice potresle su hrvatsku kulinarsku scenu — dodijeljene su...
Hrvatska gastronomija zasjala je u punom sjaju na svjetskoj kulinarskoj karti! Imamo 12 restorana s Michelinovim zvjezdicama, a novi su na popisu: Krug iz Splita i Cap Aureo iz Rovinja.
Istarska estauracija Agli Amici ostaje jedini u Hrvatskoj s dvije Michelinove zvjezdice.
Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice: „Michelinovo priznanje potvrđuje međunarodni ugled naše kuhinje. Drago nam je što se naša gastronomska priča širi, produbljuje i jača i kroz kreativne i održive pristupe.“
View this post on Instagram
U najnovijem Michelinovom vodiču za 2025. godinu, navoodi se 14 Michelinovih zvjezdica. Jedan restoran dobio je dvije zvjezdice, dok ih je 12 dobilo jednu.
Dvostruke zvjezdice i novi restorani
Ovogodišnji Michelinov vodič poslužio je s dugo očekivanim novostima na hrvatskoj gastronomskoj sceni. Dva nova restorana ušla su u zvjezdano društvo, što predstavlja korak naprijed za kuhinju regije.
Ovogodišnji novi dodaci su restorani Krug iz Splita i Cap Aureo iz Rovinja, koji su prvi put dobili Michelinove zvjezdice.
Posebno treba spomenuti restoran Agli Amici u Rovinju koji je uspio zadržati svoj prestižni status s dvije zvjezdice, što je potvrda vrhunske kvalitete i dosljednosti.
Nova gastronomska destinacija: Split
Restauracija Krug jesamouvjereno i kreativno ušao na Michelinovu kartu. Njegov koncept je otvorena kuhinja, gdje gosti sjede oko šanka s 12 mjesta, što omogućuje vrlo osobnu uslugu. Posebna se pažnja posvećuje odabiru sastojaka, koji moraju biti svježi, organski uzgojeni i nabavljeni od lokalnih poljoprivrednika, mesara i ribara.
Također sami izrađuju neke od sastojaka - od maslaca, kruha do svih fermentacija, kiselih krastavaca i bezalkoholnih pića na bazi vodenog kefira, sode ili kombuche.
Konačno priznanje za rovinjski Cap Aureo
Restauracija Cap Aureo nalazi se u luksuznom Grand Park Hotelu, s prekrasnim pogledom na Rovinj. U središtu njihove priče su isključivo istarski sastojci s područja do 50 kilometara.
Chef Jeffrey Vella vodi goste ne samo kroz okuse, već i kroz priče o mjestima, proizvođačima i prirodi. Jelovnici su strukturirani kao putovanje - gurmansko putovanje kroz regiju.
Agli Amici
Restauracija Agli Amici ostaje jedini u Hrvatskoj s dvije Michelinove zvjezdice, što je važno priznanje dosljednosti i izvrsnosti. Nalazi se također u Rovinju, u samom središtu marine. Nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo s prekrasnim pogledom na stari grad i otok Svete Katarine.
Restoran vodi tim, s chefom Emanuelom Scarellom, koji zna kako održati kulinarsku dosljednost, a istovremeno ponuditi nešto novo svake sezone.
Zelene zvezdice za trajnostno kulinariko
Uz Michelinove zvjezdice, ovogodišnje Michelinove Zelene zvjezdice dodijeljene su i restoranima s iznimnom održivošću.
Među dobitnicima su:
Zinfandel's (Zagreb)
Konoba Mate (Korčula)
Korak (Jastrebarsko)
Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, dodao je: „Michelinovo priznanje potvrđuje međunarodni ugled naše kuhinje. Drago nam je što se naša gastronomska priča širi, produbljuje i jača i kroz kreativne i održive pristupe.“
Hrvatski ministar turizma i sporta, Tonči Glavina, naglasio je: „Naši kuhari postavljaju visoke standarde i prepoznati su na globalnoj razini. Hrvatska kuhinja tako postaje jedan od ključnih razloga za posjet zemlji.“
Jedna zvjezdica i novost
Na popisu restorana s jednom zvjezdicom nalaze se sljedeći restorani:
Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Korak (Jastrebarsko).
Od prinova valja spomenuti i dva nova restorana s oznakom Bib Gourmand – Konobu Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split).
Bib Gourmand je Michelinov čovjek, oblizuje usne i pokazuje koji restorani nude najbolju vrijednost za novac.
Posebno priznanje
Posebna priznanja
Ove godine Michelin je dodatno nagradio dvije pojedince i jednu pojedinku, a primili su:
Gabriela Filca (Nebo by Deni Srdoč) – najbolja mlada kuharica
Vera Korak (restoran Korak) – nagrada za uslugu
Dinko Lozica (LD Restaurant, Korčula) – najbolji sommelier
S 14 Michelinovih zvjezdica, 12 Bib Gourmand restorana i tri zelene zvjezdice, Hrvatska učvršćuje svoje međunarodno priznanje, jača svoju poziciju i nastavlja svoju priču kao vodeća kulinarska destinacija u regiji.