Nove Michelinove zvjezdice potresle su hrvatsku kulinarsku scenu — dodijeljene su...

Hrvatska gastronomija zasjala je u punom sjaju na svjetskoj kulinarskoj karti! Imamo 12 restorana s Michelinovim zvjezdicama, a novi su na popisu: Krug iz Splita i Cap Aureo iz Rovinja.

Istarska estauracija Agli Amici ostaje jedini u Hrvatskoj s dvije Michelinove zvjezdice.

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice: „Michelinovo priznanje potvrđuje međunarodni ugled naše kuhinje. Drago nam je što se naša gastronomska priča širi, produbljuje i jača i kroz kreativne i održive pristupe.“

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cap Aureo Rovinj (@cap_aureo_rovinj_)

Nove Michelinove zvjezdice potresle su hrvatsku kulinarsku scenu — dodijeljene su... Filip Filipović / Pixabay
13. 7. 2025

U najnovijem Michelinovom vodiču za 2025. godinu, navoodi se 14 Michelinovih zvjezdica. Jedan restoran dobio je dvije zvjezdice, dok ih je 12 dobilo jednu.

Dvostruke zvjezdice i novi restorani

Ovogodišnji Michelinov vodič poslužio je s dugo očekivanim novostima na hrvatskoj gastronomskoj sceni. Dva nova restorana ušla su u zvjezdano društvo, što predstavlja korak naprijed za kuhinju regije.

Ovogodišnji novi dodaci su restorani Krug iz Splita i Cap Aureo iz Rovinja, koji su prvi put dobili Michelinove zvjezdice.

Posebno treba spomenuti restoran Agli Amici u Rovinju koji je uspio zadržati svoj prestižni status s dvije zvjezdice, što je potvrda vrhunske kvalitete i dosljednosti.

Nova gastronomska destinacija: Split

Restauracija Krug jesamouvjereno i kreativno ušao na Michelinovu kartu. Njegov koncept je otvorena kuhinja, gdje gosti sjede oko šanka s 12 mjesta, što omogućuje vrlo osobnu uslugu. Posebna se pažnja posvećuje odabiru sastojaka, koji moraju biti svježi, organski uzgojeni i nabavljeni od lokalnih poljoprivrednika, mesara i ribara.

 
Također sami izrađuju neke od sastojaka - od maslaca, kruha do svih fermentacija, kiselih krastavaca i bezalkoholnih pića na bazi vodenog kefira, sode ili kombuche.

Konačno priznanje za rovinjski Cap Aureo

Restauracija Cap Aureo nalazi se u luksuznom Grand Park Hotelu, s prekrasnim pogledom na Rovinj. U središtu njihove priče su isključivo istarski sastojci s područja do 50 kilometara.

Chef Jeffrey Vella vodi goste ne samo kroz okuse, već i kroz priče o mjestima, proizvođačima i prirodi. Jelovnici su strukturirani kao putovanje - gurmansko putovanje kroz regiju.

Agli Amici 

Restauracija Agli Amici ostaje jedini u Hrvatskoj s dvije Michelinove zvjezdice, što je važno priznanje dosljednosti i izvrsnosti. Nalazi se također u Rovinju, u samom središtu marine. Nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo s prekrasnim pogledom na stari grad i otok Svete Katarine.

Restoran vodi tim, s chefom Emanuelom Scarellom, koji zna kako održati kulinarsku dosljednost, a istovremeno ponuditi nešto novo svake sezone.

Zelene zvezdice za trajnostno kulinariko

Uz Michelinove zvjezdice, ovogodišnje Michelinove Zelene zvjezdice dodijeljene su i restoranima s iznimnom održivošću.

Među dobitnicima su:

Zinfandel's (Zagreb)

Konoba Mate (Korčula)

Korak (Jastrebarsko)

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, dodao je: „Michelinovo priznanje potvrđuje međunarodni ugled naše kuhinje. Drago nam je što se naša gastronomska priča širi, produbljuje i jača i kroz kreativne i održive pristupe.“

Hrvatski ministar turizma i sporta, Tonči Glavina, naglasio je: „Naši kuhari postavljaju visoke standarde i prepoznati su na globalnoj razini. Hrvatska kuhinja tako postaje jedan od ključnih razloga za posjet zemlji.“

Jedna zvjezdica i novost

Na popisu restorana s jednom zvjezdicom nalaze se sljedeći restorani:

Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Korak (Jastrebarsko).

Od prinova valja spomenuti i dva nova restorana s oznakom Bib Gourmand – Konobu Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split).

Bib Gourmand je Michelinov čovjek, oblizuje usne i pokazuje koji restorani nude najbolju vrijednost za novac.

Posebno priznanje

Posebna priznanja 

Ove godine Michelin je dodatno nagradio dvije pojedince i jednu pojedinku, a primili su:

Gabriela Filca (Nebo by Deni Srdoč) – najbolja mlada kuharica

Vera Korak (restoran Korak) – nagrada za uslugu

Dinko Lozica (LD Restaurant, Korčula) – najbolji sommelier

S 14 Michelinovih zvjezdica, 12 Bib Gourmand restorana i tri zelene zvjezdice, Hrvatska učvršćuje svoje međunarodno priznanje, jača svoju poziciju i nastavlja svoju priču kao vodeća kulinarska destinacija u regiji.