Oni plodovi koji se beru na vrhuncu zrelosti traju samo nekoliko dana. Ako ga želite zadržati još malo, možete ga čuvati u hladnjaku. Ali neki usjevi ne podnose niže temperature - okus im se može promijeniti, a dodatno sazrijevanje potpuno prestaje. Svježe jagode jedan su od najvećih ljetnih užitaka. Mnogo je recepata pomoću kojih možete iskoristiti prednosti ovog ukusnog voća koje, nažalost, ne traje dugo na sobnoj temperaturi. Zapravo, imate samo dan ili dva da ostavite bobice na pultu prije nego počnu sazrijevati. Ako želite da jagode traju više od nekoliko dana, najbolje ih je držati u hladnjaku, prenosi Southern Living.
Koliko jagode traju u hladnjaku?
Budući da jagode počinju brzo trunuti na sobnoj temperaturi, treba ih ostaviti u hladnjaku za dulje skladištenje. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuje čuvanje svježih proizvoda u čistom hladnjaku na 4 stupnja Celzija ili niže. Nakon skladištenja, jagode traju pet do sedam dana. Tako će ostati svježi i čvrsti.
Kada se jagode ne smiju čuvati u hladnjaku?
Ako ih planirate jesti odmah, najbolje ih je jesti na sobnoj temperaturi. Hladno okruženje u hladnjaku smanjuje njihov prirodni miris i utječe na naše okusne pupoljke – jagode se čine manje slatkima. Dakle, ako ih izvadite iz hladnjaka, ostavite ih na sobnoj temperaturi barem 30 minuta prije posluživanja. Općenito: ako znate da ćete odmah pojesti jagode, nemojte ih stavljati u hladnjak, ali ih nemojte ostavljati ni na pultu dulje od dan ili dva.
Kako čuvati jagode
Za maksimalnu svježinu jagode čuvajte u plastičnoj ambalaži u kojoj ste ih kupili. Ako ste ih kupili u košari, prebacite ih u plastičnu vrećicu za pohranu voća i ostavite je djelomično otvorenu. Stavite vrećicu ili paket u ladicu za voće i povrće u hladnjaku i zatvorite ventilacijski otvor kako biste stvorili vlažno okruženje. Jagode također možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi obloženoj papirnatim ručnicima da upiju višak vlage. Narezane jagode čuvajte u zatvorenoj posudi, ali se počnu kvariti brže od cijelih - iskoristite ih sljedeći dan.
Kako produžiti rok trajanja jagoda
Osim hlađenja, možete koristiti još nekoliko trikova kako bi jagode duže trajale:
Ne uklanjajte peteljke dok ne pojedete jagode - cijele jagode bolje se čuvaju nego narezane na kriške.
Nemojte ih prethodno prati jer vlaga ubrzava truljenje. Operite ih neposredno prije upotrebe.
Koristite zdjelu obloženu papirnatim ručnicima da upije vlagu i spriječi pojavu plijesni.
Ako je moguće, spremite ih u jednom sloju kako bi zrak mogao cirkulirati i kako se bakterije ne bi širile između plodova.
Kako zamrznuti jagode
Ako oprane i narezane jagode želite čuvati na dulje vrijeme, možete ih zamrznuti do godinu dana. Zamrzavanje u pojedinačnim slojevima olakšava korištenje kada je potrebno. Postupak je sljedeći:
Isperite jagode pod hladnom tekućom vodom. Uklonite sve što pokazuje znakove propadanja.
Raširite ih na čisti ručnik i temeljito osušite.
Odrežite peteljke i bijele jezgre.
Posložite cijele ili narezane jagode u jednom sloju na pladanj i zamrznite.
Zatim ih prebacite u spremnik ili vrećicu s patentnim zatvaračem da se zamrznu. Ovako spremljene jagode mogu trajati do godinu dana.
Tako ćete prepoznati pokvarene jagode
Pokvarene bobice obično pokazuju znakove plijesni, osobito na mjestima gdje se međusobno dodiruju. Mogu biti bez boje, mekani, s mokrim dijelovima. Svježa jagoda je čvrsta, a pokvarena postane kašasta i mekana. Miris više nije slatkast, već nekako truo. Ako bobice pokazuju ove znakove, bacite ih. Jagode često imaju spore plijesni već na površini. Temperatura hlađenja usporava njihovo razmnožavanje i naknadno kvarenje. Hlađenje stoga produljuje svježinu.