7 delicija koje ne smiju nedostajati na božićnom stolu

U njima će zasigurno uživati ​​svi sudionici božićne večere.
 

7 delicija koje ne smiju nedostajati na božićnom stolu pexels-nicole-michalou
23. 12. 2023

Što će završiti na vašem ukrašenom svečanom stolu na Badnjak, naravno, uvelike ovisi o vašem osobnom ukusu i ukusu vaših gostiju, no neka jela za Božić su praktički tradicija, pa osim ako ne ugošćujete zahtjevnije goste, koji , primjerice, ne jedite određene skupine namirnica, vjerojatno se nitko neće buniti ako ih stavite na stol.

Francuska salata

Brzi skok na Wikipediju govori nam da je francuska salata klasična salata od povrća s krumpirom, mrkvom, kiselim krastavcima, graškom, jajima i majonezom.Salata je prvi put predstavljena javnosti u Moskvi oko 1860. godine, a izumio ju je Belgijac (koji je vjerovao da biti zapravo Francuz) po imenu Lucien Olivier, koji je u to vrijeme bio vlasnik pariškog restorana Hermitage u Moskvi. Odatle i naziv francuska salata, no ovo jelo u svijetu je poznato i kao ruska ili talijanska salata ili salata Olivier i redovito je na obiteljskim kulinarskim druženjima tijekom novogodišnjih praznika, a često je dostupno i kao prilog. jela u buffet restoranima.

Tatarski biftek

Tatarski biftek poznati je specijalitet od sitno sjeckane sirove junetine i pribora jer se, piše portal Okusno.je, nekada služio kao blagdanska prosinačka poslastica na svim kolektivnim zabavama, a danas se može kupiti i industrijski pripremljena verzija bifteka prilično jeftin gotovo svaki dan tijekom godine u svim trgovinama, no unatoč općoj dostupnosti zadržao se običaj jedenja tartar bifteka za Novu godinu ili velike osobne praznike.Ako ga ipak želite sami pripremiti trebat će vam dobro -začinjeni komad junećeg odreska ili pečena pluća i dosta dodataka, uključujući žumanjak (može i majoneza), senf, sol, mljevena paprika i crvena mljevena paprika su obavezni, ali kapari i kiseli krastavci, inćuni, feferoni, luk ili ljutika , maslac, Worcestershire umak, peršin i vlasac, limunova korica i vrhovi rakije su izborni.

Punjena jaja

Punjena jaja ili "Vražja jaja" su bjelanjci punjeni kremom od žumanjaka sa senfom, limunovim sokom, kiselim vrhnjem i začinima. Priprema je jednostavna, čak i ako niste vješti u kuhinji: ogulite tvrdo kuhana jaja, prerežite ih na pola i izvadite žumanjke. Zatim u posebnoj zdjeli pomiješajte žumanjke sa svim preostalim sastojcima i kremu udijevajte u snijeg od bjelanjaka.

Svinjska koljenica

Kulinarski blog Yaska je svinjsku koljenicu nazvala "blagdanskom koljenicom", jer je vrlo prikladna za posluživanje na bilo kojim blagdanima ili raznim svečanim prigodama, pogotovo kada moramo nahraniti veliki broj gladnih gostiju.počastiti, začiniti i ostaviti u u hladnjaku preko noći, a nakon pečenja jako je bitno da odstoji pola sata. Za božićne blagdane najbolje ga je poslužiti uz krumpir i pečeno sezonsko povrće.

Šunka u tijestu

Šunka u tijestu najčešće se jede za uskrsne blagdane, no mnogi je koriste i za Božić. Prema portalu Otvorena kuhinja najtradicionalnija je priprema s klasičnim dizanim tijestom za bijeli kruh, no može se pripremati i s obogaćenim dizanim tijestom ili s tijestom bez kvasca, a možemo koristiti već termički obrađenu ili pasteriziranu šunku. , što nam štedi dosta vremena, ili ga možemo pripremiti na tradicionalan način i skuhati sami.
 

Štefani pečenka

Štefana pečenka klasik je bečke kuhinje, ali i kod nas vrlo popularno jelo, posebno u vrijeme raznih blagdana i obiteljskih svečanosti. Riječ je o punjenoj pečenki od miješanog mljevenog mesa koju je, piše portal Otvorena kuhinja, uobičajeno pripremati samo s tvrdo kuhanim jajima u sredini, no postoje i verzije s kiselim krastavcima, čak i s hrenovkom. uobičajen prilog uz pečenje je pire krumpir, tradicionalno se poslužuje s umakom od vlastitog soka, a mi ga rado jedemo s vrhnjem od špinata.

Orahnjača

I slatki klasik. Unatoč velikom broju varijanti potica čiji recepti kruže internetom (kokos, brusnica, otpad, lješnjak, borovnica i dr.), potica od zimzelenih oraha i dalje drži prvo mjesto na ljestvici najpopularnijih božićnih slastica. osobito kod starije generacije i kod tradicionalnije obojenih slavlja.

Vjerojatno najbolji recept za njega ima vaša baka, koji brižno čuva - neki ga radije pripremaju u okrugloj, drugi u četvrtastoj posudi, nekima su grožđice obavezne, treći ih radije izostavljaju.. .

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.