SAVJET ZA NEZNALICE! S upaljenim maglenkama ne vozite u koloni, ne palite ih ako je vidljivost veća od 50 metara...

Ne znate kako pravilno koristiti svjetla za maglu? Pročitaj ovo. Kada je pravi trenutak za paljenje stražnjih svjetala za maglu?

Upotreba stražnjih svjetala za maglu u vožnji u koloni ne samo da nije preporučljiva, već je i zakonom zabranjena.

SAVJET ZA NEZNALICE! S upaljenim maglenkama ne vozite u koloni, ne palite ih ako je vidljivost veća od 50 metara... Facebook/AMZS
1. 12. 2022

Pojava magle može uzrokovati smanjenu vidljivost, što dovodi do kraće vizualne udaljenosti do zaustavnog puta pri kretanju najvećom dopuštenom brzinom.

Zadnje meglenke

Svrha stražnjeg svjetla za maglu je da nas vozač iza nas prije primijeti. Dakle, kada ćemo upaliti svjetla za maglu? Auto-moto savez podsjeća da kada vidljivost padne na 50 metara ili manje, čak i ako se ne vozimo u usporenoj jutarnjoj koloni na putu na posao.

Ako se vozimo u koloni, ne smijemo paliti maglenke: u takvim situacijama jasno vidimo najmanje deset vozila ispred sebe. Upotreba stražnjih svjetala za maglu u vožnji u koloni ne samo da nije preporučljiva, već je i zakonom zabranjena. Naime, stražnja svjetla za maglu stvaraju neugodnosti drugim vozačima. Svijetle jačim intenzitetom crvene boje, što izuzetno ometa vozače iza nas i zasljepljuje ih u vožnji. To najviše smeta kada je kolnik mokar, što uzrokuje dodatnu refleksiju.

Ako smo odlučili upaliti svjetla za maglu zbog prisutnosti magle, posljednja gasimo kada vidimo svjetlosni snop vozila koje vozi iza nas.

Prednje meglenke

Isto bi se moglo reći i za prednja svjetla za maglu, čija je uporaba već danas vrlo popularna - iako ih većina ljudi koristi nepravilno.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.