Zašto nema kvasca? Obje HR tvornice kupili Francuzi, odmah ih zatvorili i proizvodnju izmjestili u Mađarsku. Koliko istih priča, kao ona o cjepivu i Imunološkom zavodu

Hrvatska priča o proizvodnji kvasca. Obje hrvatske tvornice kvasca kupila je francuska Lesaffre grupa i odmah ih zatvorila te izmjestila proizvodnju u Mađarsku. Proizvodnje kvasca nema u Hrvatskoj, ali ima u Mađarskoj i Francuskoj. Nestašica kvasca: Bez proizvodnje kvasca nema ni kvalitetnog kruha. Zbog pandemije u Hrvatskoj iskaču "kosturi", gluposti, nerezonski potezi...

Zašto nema kvasca? Obje HR tvornice kupili Francuzi, odmah ih zatvorili i proizvodnju izmjestili u Mađarsku. Koliko istih priča, kao ona o cjepivu i Imunološkom zavodu Pixabay
30. 3. 2020

Fotografija: Pixabay

Da je tome doslovno tako svjedoči hrvatska priča o proizvodnji kvasca. Obje hrvatske tvornice kvasca kupila je francuska Lesaffre grupa i odmah ih zatvorila te izmjestila proizvodnju u Mađarsku. Proizvodnje kvasca nema u Hrvatskoj, ali ima u Mađarskoj i Francuskoj.

Pandemija koronavirusa i panika koju je prouzročila ponovo je otvorila dobro poznatu temu u hrvatskom društvu, onu o nestanku domaće proizvodnje. Nepostojanje proizvodnje osnovnih prehrambenih proizvoda za vlastite potrebe u uvjetima krize ozbiljan je problem Hrvatske koja u ogromnoj mjeri ovisi o uvozu.

Hrvatska ne proizvodi dovoljno većinu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Nedostatna je proizvodnja kod svih kategorija mesa, mliječnih proizvoda, voća, povrća, biljnih ulja, jaja, meda, vina. U proteklim godinama Hrvatska je smanjila samodostatnost gotovo u svim kategorijama proizvoda, pa tako i kod vina (84%), jaja (89%) i peradskog mesa (88%), gdje je u prijašnjim razdobljima bilježili višak proizvodnje u odnosu na domaću potrošnju.

Najmanju pokrivenost potrošnje domaćom proizvodnjom Hrvatska bilježi kod povrća (63%) i voća (59%).

Potraje li kriza kako se najavljuje, postavlja se pitanje može li Hrvatska istu situaciju uskoro očekivati i s drugim proizvodima koje je prestala proizvoditi. Nadležne vlasti najavili su ograničenja kretanja i rada čak do lipnja.

Ekonomski patriotizam
Istovremeno, francuski ministar financija Bruno Le Maire poziva nacionalne trgovačke lance da na svojim policama prodaju domaću, francusku hranu.

Trgovački lanci prihvatili su ovaj poziv na, kako ga je nazvao Le Maire, ekonomski patriotizam. Francuski trgovački lanac Carrefour već nabavlja 95% voća i povrća iz Francuske. Vodeća organizacija francuskih trgovačkih lanaca, La Féderation du Commerce et de la Distribution, najavila je da kada jednom strani svježi proizvodi nestanu s polica, oni neće biti zamjenjeni.

“Prepuštanje naše opskrbe hranom […] drugima je ludost. Moramo vratiti kontrolu” izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u svom govoru samo dva tjedna prije nego je Le Maire najavio ovu ekonomsku mjeru.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.