- Vladimir Šeks koji je radio za UDBA-u progurao je Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika

Nestvarna optužba Krunislava Olujića, bivšeg šefa Državnog odvjetništva koji tvrdi da je Kos, zapravo i Sova kadrovik koji je iznjedrio i Turudića, a njemu je prijetio da će ga ubiti.

- Jako je moćan! Bio je pod gasom, da ne kažem pod alkoholom”, kazao je Olujić.

- Vladimir Šeks koji je radio za UDBA-u progurao je Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika Josip Regović / Pixsell
7. 2. 2024

Gostujući u Newsroomu kod Domagoja Novokmeta, bivši glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Krunislav Olujić, između ostalog, dotaknuo se i utjecaja Vladimira Šeksa na hrvatsko pravoduđe navodeći da je izbor Ivana Turudića za novog šefa DORH-a upravo vrhunac toga. Istaknuo je da je Šeks radio za Udbu te da je imao nekoliko kodnih imena. (jedno od njih i Sova - o.p.p.)

“Bio je pod gasom, da ne kažem pod alkoholom”, kazao je Olujić.

“Šeks se nikad nije odrekao utjecaja na pravosuđe, on je siva eminencija hrvatskog pravosuđa već 30 godina i neformalni ministar pravosuđa, a vrhunac njegovog djelovanja je imenovanje Turudića na mjesto i dužnost glavnog državnog odvjernika. Ne čudim se ni Šeksu ni Turudiću, ali najviše se čudim Plenkoviću – zbog čega se doveo u situaciju da učinim upitnim sve što je dosad radio”, rekao je Olujić i dodao da ovakva odluka može utjecati i na nadolazeće izbore. 
Olujić je prozvao i Vladimira Šeksa nekoliko puta zbog, kako kaže, utjecanja na pravosuđe, a naveo je i da je njegovo kodno ime ‘Kos’ te dodao i da je on od Šeksa dobio kodno ime ‘politeo’, ali da o tome nema pisanog traga. Na pitanje boji li se tužbi zbog ovih izjava, kaže:

- Sreo sam se sa Šeksom. On i njegov prijatelj Bože Vukušić i meni su dali kodno ime politeo. Kad smo se 26.10.2021. na Ravnicama sreli na večeri, digao sam se i pozdravio ga riječima ‘poštovanje kolega, doktor politeo’. Prepoznao je… Večera je pukla i završilo se jako gadno s čitavim nizom prijetnji koje su uključivale i prijetnju da će me se ubiti i da će me mrak progutati, a imam i svjedoke”, ispričao je Olujić, navodeći da se ne boji tih prijetnji.

Komentirao je Olujić izbor Ivana Turudića

“U međuvremenu se dogodilo nešto što potpuno diskvalificira Ivana Turudića kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Između razgovora u Vladi i upućivanja prijedloga Vlade po predsjedniku Vlade Plenkoviću dogodila se jedna neprihvatljiva stvar i koja diskvalificira Turudića kao kandidata, a to je da je sudjelovao u razgovoru na koalicijskom sastanku HDZ-a s koalicijskim partnerima, što je nedopustivo jer se ovog puta bez ikakve maske Turudić kvalificirao kao stranački čovjek”, kazao je Olujić.

“Turudić, da je imao imalo obraza i svijesti o funkcioniranju Hrvatske kao pravne države i mjestu i ulozi državnog odvjetnika u sustavu pravosudne vlasti i kao neovisnog tijela nije se smio pojaviti na tom sastanku i sebe cjelokupnoj hrvatskoj javnosti prikazati kao stranačkog kandidata. Ovako je totalno i do kraja sebe diskvalificirao, neovisno što je danas dobio većinu upravo tih partnera”, dodao je.

Naveo je i što je najviše sporno u vezi Turudića

- “Stranačko lobiranje oko županijskog suda, laganje pred saborskim odborom za pravosuđe, spoznaja da se družio s osobama koje su došle pod udar kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske i da si se ti kao predsjednik županijskog suda sastao s tim osobama.”

Smatra da su to stvari koje ga diskvalificiraju kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Kaže da je predsjednik Vlade Andrej Plenković branjenjem Turudića “zakucao posljednji čavao u lijes Hrvatske kao pravne države”.

Olujić je prozvao i Vladimira Šeksa nekoliko puta zbog, kako kaže, utjecanja na pravosuđe, a naveo je i da je njegovo kodno ime ‘Kos’ te dodao i da je on od Šeksa dobio kodno ime ‘politeo’, ali da o tome nema pisanog traga. Na pitanje boji li se tužbi zbog ovih izjava, kaže: 
- Sreo sam se sa Šeksom. On i njegov prijatelj Bože Vukušić i meni su dali kodno ime Politeo. Kad smo se 26.10.2021. na Ravnicama sreli na večeri, digao sam se i pozdravio ga riječima ‘poštovanje kolega, doktor Politeo’. Prepoznao je… Večera je pukla i završilo se jako gadno s čitavim nizom prijetnji koje su uključivale i prijetnju da će me se ubiti i da će me mrak progutati, a imam i svjedoke”, ispričao je Olujić, navodeći da se ne boji tih prijetnji. Nešto slično u središtu Zagreba nedavnom je Šeks priuštio i saborskoj zastupnici Karolini Vidović Krišto, koju je vidno uzmemirio.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.