Velika Britanija istaknula Rusiju kao glavnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti

Vlada Borisa Johnsona otkriva novu strategiju obrane i vanjske politike.

Velika Britanija istaknula Rusiju kao glavnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti Unsplash
17. 3. 2021

Britanski premijer Boris Johnson predstavio je u utorak novu strategiju na polju obrane, sigurnosti i vanjske politike, u kojoj se Rusija naziva glavnom prijetnjom zemlji.

Sveobuhvatno istraživanje pod nazivom "Globalna Britanija u doba konkurencije" opisuje Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju kao "neprijateljske države", a Kina je glavni komercijalni konkurent.

"Rusija će ostati glavna izravna prijetnja Velikoj Britaniji", citira tekst dokumenta CNN kanal. "Rusija je najozbiljnija prijetnja u regiji i radit ćemo s našim saveznicima u NATO-u kako bismo osigurali jedinstveni odgovor Zapada, kombinirajući vojne, obavještajne i diplomatske napore."

Prema CNN-u, da bi postigla svoje ciljeve, britanska vlada želi povećati obrambenu potrošnju za 24 milijarde funti (33,3 milijarde dolara) tijekom sljedeće četiri godine.

Prema pregledu, zemlja namjerava povećati zalihe nuklearnih bojevih glava za više od 40 posto kako bi osigurala svoju sigurnost suočena s povećanim rizicima i novim tehnološkim prijetnjama.

U tekstu dokumenta napominje se da se Velika Britanija suočava s rizicima država koje već posjeduju nuklearno oružje ili razvijaju nuklearne sposobnosti. Nuklearna sredstva odvraćanja potrebna su kako bi osigurala vlastitu sigurnost i sigurnost svojih saveznika

"Neke države sada znatno povećavaju i diverzificiraju svoje nuklearne arsenale", kaže se u dokumentu. "Sve veći izazovi globalne konkurencije međunarodnom poretku i širenje potencijalno remetilačkih tehnologija predstavljaju prijetnju strateškoj stabilnosti."

Kao dio svoje strategije odvraćanja, Velika Britanija će povećati broj nuklearnih bojevih glava na 260. Zemlja također planira zamijeniti sadašnju nuklearnu bojevu glavu novom koja će moći raditi tijekom cijelog života četiri nove podmornice koje su izgrađene i trebale bi biti puštene u rad početkom 2030-ih. London će surađivati ​​sa SAD-om kako bi osigurao kompatibilnost tehnologija.

Johnsonova vlada također se zalaže za razvoj svemirskog programa, rekavši da svemir postaje važno komercijalno i vojno tržišno područje.

Na polju istraživanja svemira Velika Britanija zaostaje za vodećim svemirskim silama: Sjedinjenim Državama, Rusijom, Kinom, Indijom i Europskom unijom. Sada Johnson želi od zemlje napraviti "značajnog igrača" u svemirskoj utrci. U dokumentu se kaže da Velika Britanija namjerava uspostaviti svemirsko zapovjedništvo do ljeta 2021., a do 2022. razviti sposobnost lansiranja svojih satelita iz Škotske.

Prema vladi, svemirska tehnologija postala je jedan od najbrže rastućih sektora u Velikoj Britaniji od 2010. godine, zapošljavajući 42.000 ljudi i ostvarujući prihod od 14,8 milijardi funti (20,5 milijardi dolara) godišnje.

Velika Britanija također će nastojati zadržati svoje mjesto jedne od vodećih svjetskih cyber sila razvojem tehnologija na polju kvantnog računanja i umjetne inteligencije (AI).

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.