Ima li Trump imunitet od kaznenog progona ili ne? Tužitelji traže odgovor

Posebno tužilaštvo zatražilo je od Vrhovnog suda da brzo donese odluku o Trumpovom imunitetu.

Ima li Trump imunitet od kaznenog progona ili ne? Tužitelji traže odgovor Donald Trump /X
12. 12. 2023

Posebni tužitelj Jack Smith, koji goni bivšeg američkog predsjednika za petljanje s predsjedničkim izborima 2020., zatražio je u ponedjeljak od Vrhovnog suda SAD-a da brzo donese odluku o tome ima li Donald Trump imunitet od kaznenog progona jer je bio predsjednik u vrijeme svojih navodnih radnji. Ovaj slučaj pokreće temeljno pitanje za našu demokraciju. Je li bivši predsjednik potpuno imun od saveznog progona za zločine koje je počinio dok je bio na dužnosti. Shvaćamo da je ovo izvanredan zahtjev, ali slučaj je također izvanredan. Rješavanje pitanja imuniteta je kritično za javnost", napisao je Smith u podnesku, koji su preuzeli američki mediji i strane novinske agencije. Trumpov zahtjev za imunitetom ranije ovog mjeseca odbacila je savezna sutkinja Tanya Chutkan, koja vodi suđenje, a gotovo u isto vrijeme, savezni prizivni sud u Washingtonu odbacio je Trumpovu tvrdnju da također ima imunitet od građanskih tužbi. Kako je tada tvrdio Chutkan, "četiri godine optuženika na poziciji vrhovnog zapovjednika Sjedinjenih Država ne daju mu božanska prava kralja kako bi izbjegao kaznenu odgovornost." "Bez obzira kakav imunitet uživa predsjednik, Sjedinjene Države imaju samo jednog predsjednika, a ta pozicija nikome ne daje doživotnu dozvolu za izbjegavanje odgovornosti", presudio je sudac Chutkan početkom prosinca.

Trumpovi odvjetnici uložili su žalbu na njezinu odluku istom prizivnom sudu, a Smith je sada zatražio od Vrhovnog suda SAD-a da samo odmah odluči da bi suđenje moglo započeti u ožujku 2024., kako je i planirano. Trumpovi odvjetnici žele odgoditi proces, kako ne bi završio prije početkom studenog 2024. godine, kada će biti novi predsjednički izbori na kojima se Trump nada pobjedi, nakon čega bi mogao narediti svom ministarstvu pravosuđa da se povuče iz tužiteljstva.Vrhovni sud inače ima konzervativnu većinu od šest sudaca, a trojica Oni su Trump još uvijek ne prihvaća poraz na izborima 2020., a Smith namjerava dokazati, među ostalim, da je uvjerio svoje pristaše da napadnu savezni Kongres 6. siječnja 2021.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.