Stroža pravila dobivanja vozačke dozvole za srčane bolesnike i dijabetičare

Hrvatska će od 1. siječnja morati izmijeniti Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače, u skladu s odredbama europske Direktive o vozačkim dozvolama, koje se odnose na kardiovaskularne bolesti i dijabetes. 

Stroža pravila dobivanja vozačke dozvole za srčane bolesnike i dijabetičare Pexels
30. 10. 2017

Ako se na liječničkom pregledu utvrdi da osoba boluje od bolesti ili pak ima invalidnost zbog koje više nije sposobna sa sigurnošću upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled vozača te izabrani liječnik dužni su o tome obavijestiti bolesnika, kao i policijsku upravu ili postaju. Tada policija obavještava vozača da mora napraviti izvanredni pregled kod liječnika medicine rada, koji se time bavi.

Riječ je o direktivi koja obuhvaća više od 20 kardiovaskularnih stanja unatoč kojima se vozačka dozvola može izdati ili produljiti uz uvjet da je stanje djelotvorno liječeno te da je osoba pod redovitim zdravstvenim nadzorom, uz još desetak stanja u kojima se vozačima dozvole ne izdaju ni ne produljuju (uz moguće iznimke).

Kod dijabetesa je razlog za neizdavanje i neproduljivanje dozvole teška ponavljajuća hipoglikemija. Kod ponavljajuće teške hipoglikemije u budnom stanju dozvola se ne izdaje i ne produljuje ako nije prošlo barem tri mjeseca od zadnje epizode. Usto, tko uzima terapiju koja može izazvati hipoglikemiju mora dokazati da razumije rizik i da može kontrolirati stanje, piše Jutarnji list.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.