U Njemačkoj se ukidaju COVID-19 mjere! I dalje obvezna samo uporaba maski u zrakoplovima i međunarodnim vlakovima

Jesu li Nijemci konačno odlučili reći ne mjerama SARS-CoV-2? Na papiru da, al' iz pandemije su izvukli ogromne pouke i ubuduće će davati naglasak na preventivu. Čak 63 posto Nijemaca i u budućnosti će, bez mjera, upotrebljavati zaštitne maske u trgovinama. U Njemačkoj je i dalje obvezna samo uporaba maski u zrakoplovima i međunarodnim vlakovima.
 

U Njemačkoj se ukidaju COVID-19 mjere! I dalje obvezna samo uporaba maski u zrakoplovima i međunarodnim vlakovima jorodo/Pixabay
4. 4. 2022

Foto: Jorono / Pixabay

U Njemačkoj se ukida velika većina mjera usmjerenih na suzbijanje pandemije covida-19 koje su bile donesene u posljednje dvije godine. Ukidanje ograničenja predviđeno je saveznim zakonodavstvom koje je njemački Parlament usvojio prije dva tjedna.

Unatoč protivljenju nekih političara, oba doma njemačkog parlamenta glasala su za ukidanje ograničenja koje je predložila vlada kancelara Olafa Scholza. Novi zakon stupio je na snagu odmah nakon ratifikacije, ali su "Länderi" iskoristili dvotjedno prijelazno razdoblje koje je sada završeno i u Njemačkoj je i dalje obvezna samo uporaba maski u zrakoplovima i međunarodnim vlakovima. "Länder" se prema vlastitom nahođenju može odlučiti za obvezno nošenje maski u liječničkim ordinacijama, staračkim domovima i javnom prijevozu, kao i obvezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i školama.

Pojedine tvrtke, trgovine i druge institucije također mogu zadržati određene mjere ako žele, a prema istraživanju instituta Insa, čak 63 posto Nijemaca i dalje će koristiti zaštitne maske u trgovinama. Međutim, nešto manje od 30 posto reklo je da više ne bi koristili maske u trgovinama, jer se brzo širi i kao rezultat toga bplnice su preopterećene.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.