Google 'osvježio' pogled na Hrvatsku: Pogledajte jesu li i Vas ulovili na slici, jeste li već pronašli svoju ulicu, omiljeno mjesto...?

Nakon devet godina moguć je novi pogled na hrvatska mjesta na web stranici američkog tehnološkog diva Google Street View. Nikad se ne zna, možda ste vi ili netko iz vaše obitelji uhvaćen u videu.

Brzo provjeri! https://earth.google.com/web/@45.89560551,16.12271005,250.61832902a,221.68639058d,35y,0h,0t,0r

U novom prikazu dostupne su fotografije snimljene između 2018. i 2022., kojima prethode panoramske snimke od 360 stupnjeva iz 2013. godine.

Google 'osvježio' pogled na Hrvatsku: Pogledajte jesu li i Vas ulovili na slici, jeste li već pronašli svoju ulicu, omiljeno mjesto...? M.P./fotomontaža
28. 5. 2022

Nedavno se je Google uhvatio ažuriranja uličnog prikaza slovenskih cesta i ulica na njihovim kartama.

Posljednje ažurirano 2013.

U novom prikazu dostupne su fotografije snimljene između 2018. i 2022., kojima prethode panoramske snimke od 360 stupnjeva iz 2013. godine.

Relevantnost fotografije ovisi o tome kada se Google auto vozio na određenim mjestima.

Njegove ulične kamere posljednjih su se godina nekoliko puta vraćale na hrvatske ceste, no ažuriranje je trajalo devet godina, a Google je zadnji put najavio dolazak svojih "filmskih automobila" 14. ožujka ove godine. Tada su se njihovi automobili mogli vidjeti u većim hrvatskim gradovima, poput Splita, Rijeke, Osijeka, Zagreba, Varaždina, Virovitice, Bjelovara, Dubrovnika, Vukovara, Vinkovaca, Siska, Slavonskog Broda...

Ako ste prošlih dana hodali mišem u aplikaciji Karte (Google Maps), primijetili ste brojne nove fotografije.

Tudi sami smo se malce sprehodili po fotografijah in letošnjih posnetkov smo našli bolj malo. Prevladujejo fotografije iz leta 2021 in prej.

Za pretragu potražite Google Zemljevidi in unesite adresu koju želite vidjeti u tražilici. U donjem desnom kutu vidjet ćete ikonu Street View (ikona čovjeka). Kliknite na nju i postavite je na mjesto na kojem želite snimiti sliku od 360 stupnjeva unutar karte.

Street View - skoraj tako, kot da bi bil tam

Zahvaljujući usluzi Street View moguće je posjetiti mnoge gradove, kulturne znamenitosti i prirodne ljepote diljem svijeta i kod kuće. U HRVATSKOJ putem usluge Street View korisnici najčešće posjećuju Plitvička jezera, Istru, Traskoščan, Baranju i Dubrovnik.

Najpopularnije plaže su one uz otoke...

Po broju posjeta najzanimljivije zemlje su Indonezija, Japan, Meksiko i Brazil. Hrvatska je negdje između 40. i 65. mjesta od 100 zemalja, a prema Google-u iza nje je čak i Egipat.

Tudi vpogled v globine oceana

Osim ulica, možete vidjeti i unutrašnjost kulturnih znamenitosti, poglede iz svemira i dubine oceana.

Prve fotografije Street Viewa objavio je Google 2007. godine, a snimljene su na ulicama San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija i Denvera. Od tada su njegovi automobili opremljeni kamerom snimili više od 220 milijardi fotografija i prešli više od 16 milijuna kilometara.

Najpopularnije atrakcije prema korisnicima su najviša zgrada na svijetu, Burj Khalifa, Eiffelov toranj u Parizu i Taj Mahal u Indiji.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.