Škotska premijerka najavila novi referendum o neovisnosti Škotske

"Što prije Škotska dobije moć neovisnosti da planira našu budućnost, to će bolje biti za sve nas", poručila je škoska premijerka Nicola Sturgeon u ponedjeljak.

Škotska premijerka najavila novi referendum o neovisnosti Škotske Pixabay
1. 12. 2020

Škotska premijerka Nicola Sturgeon ponovno je najavila novi referendum o neovisnosti Škotske koji bi se trebao održati iduće godine.

Što prije Škotska dobije moć neovisnosti da planira našu budućnost, to će bolje biti za sve nas. Ne isključujem ništa”, poručila je Sturgeon u razgovoru za televiziju Sky News. Dodala je da bi se novi referendum trebao po mogućnosti održati na početku novog saziva škotskog parlamenta nakon održavanja parlamentarnih izbora iduće godine.

Na prvom referendumu o neovisnosti Škotske koji je održan 2014. godine se 55 posto škotskih građana izjasnilo protiv odcjepljenja od Velike Britanije. Za održavanje novog referenduma će škotskoj premijerki biti potrebno i zeleno svjetlo britanskog parlamenta. No britanski premijer Boris Johnson je nekoliko puta jasno dao do znanja da neće dopustiti novi referendum te da je za njega to pitanje riješeno na prvom referendumu. Škotska premijerka, s druge strane, tvrdi da su se okolnosti sada promijenile zbog brexita.

Prošlogodišnjom referendumskom odlukom o izlasku iz Europske unije znatno je promijenjen politički krajolik i uzdrman odnos između četiri zemlje Ujedinjenog Kraljevstva. Engleska, kao najmnogoljudnija zemlja Velike Britanije, je zajedno s Walesom glasala za izlazak, dok su Škoti i Sjeverni Irci glasali za ostanak u Europskoj uniji.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.