Povratak Otpisanih - šeik Tamim bin Hamad al-Thani dao je ponudu koji njegovi rukometaši nisu mogli odbiti, Kauboji emira ne trebaju - sad mogu sami do četvrtfinala

Katarski emir četvrti je sin prethodnog Emira, Hamad bin Khalifa Al Thani i mora mu se priznati da dobro upravlja svojom rukometnom vojskom koja je i nas vratila iz mrtvih. Ponovno smo u igri u Egiptu i ponovno odlučujemo sami o sebi, već za koju minutu u odlučujućoj utakmici protiv Danske, koja je bez motiva jer već je u četvrtfinalu

Povratak Otpisanih - šeik Tamim bin Hamad al-Thani dao je ponudu koji njegovi rukometaši nisu mogli odbiti, Kauboji emira ne trebaju - sad mogu sami do četvrtfinala Slavko Midžor/Pixel
25. 1. 2021

Foto: Boris Šćitar/Pixell

Danska je neokrznuta prošla dosadašnji dio natjecanja u Egiptu. Ostvarila je pet čistih pobjeda: Bahrein 34:20 (+14), Kongo 39:19 (+20), Argentina 31:20 (+12), Katar 32:23 (+9) i Japan 34:27 (+7). U svakom susretu postigla je više od 30 pogodaka, a prosječno je primala 21,8 pogodaka. Već te brojke pokazuju koliko će biti izazovna i teška misija Hrvatske na putu do eventualnog četvrtfinala.

Danska je na ovo Prvenstvo došla bez nekoliko jako važnih igrača, Rasmusa Laugea, Caspera Mortensena, Henrika Toft Hansena i Lase Mollera, ali se to na njihovoj igri za sada nije osjetilo. Udarne snage još uvijek su tu i u sjajnoj formi: Mikkel Hansen (19/23), Lasse Svan (16/20), Magnus Landin (12/14) pa njegov brat na vratima Niklas Landin (25/92), itd,itd… Od mladih snaga briljira Mathias Gidsel, 21-godišnji igrač GOG Gudmea, danska verzija našeg Ivana Martinovića. On je ovog trenutka prvi danski strijelac sa sjajnim učinkom za tako mladog igrača, 28 pogodaka iz 35 udaraca. Tu je samo malo stariji Emil Jakobsen, lijevo krilo iz istoga kluba koje ima samo dva promašaja u dva nastupa (12/14). I mogli bismo tako redati unedogled. Ali nema potrebe. Danska je sjajna i po mnogima prvi favorit za zlato. Ne samo zbog kvalitete sastava već i ždrijeba koji ju je pomazio, tako de se momčad koju tako uspješno vodi Nikolaj Jakobsen nije pošteno do sada ni oznojila.

Dugačka je povijest međusobnih susreta Hrvatske i Danske. Za ovu priliku zadržat ćemo se samo na utakmicama koje su igrane na svjetskim prvenstvima. Bila su četiri. Prva dva pripala su našoj reprezentaciji, posljednja dva dobili su Danci.

U Portugalu 2003. godine na trijumfalnom putu do svjetskog zlata Hrvatska je slavila 33:27. Bio je to susret drugog kruga. Četiri godine kasnije, u Njemačkoj Hrvatska dobila 28:26. Ponovno je to bio susret drugog kruga u kojemu je briljirao Ivano Balić s devet pogodaka. U Švedskoj pred prepunom Malmö Arenom danskih navijača, 2011. godine Hrvatska je poražena 34:29. Uništili su nas tada Kasper Sondegaard s 10 i Mikkel Hansen koji je postigao 9 pogodaka. Još teži poraz doživjeli smo 2013. godine u polufinalu. Nakon niza od sedam pobjeda za redom, Danska je pregazila Hrvatsku s plus 14 (34:20) i otišla u veliko finale. Mi smo se na kraju utješili broncom, pobjedom protiv Slovenije, i to je naša posljednja medalja sa svjetskih prvenstava.

Koliko god situacija bila komplicirana Hrvatska još može do četvrtfinala. I mora vjerovati u to.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.