Pitanje slobode govora nakon nedavnog blokiranja Donalda Trumpa na društvenim mrežama

Činjenica da velike tehnološke kompanije mogu ušutkati predsjednika SAD-a na temelju nejasnih kriterija i bez nadzora može biti opasna za slobodu govora, upozorila je potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova i zatražila "bolju regulaciju i veću odgovornost za digitalne igrače"

Pitanje slobode govora nakon nedavnog blokiranja Donalda Trumpa na društvenim mrežama Unsplash
14. 1. 2021

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za zaštitu europskih vrijednosti i transparentnost Vera Jourova pridružila se sve većem broju europskih dužnosnika i političara koji traže bolju regulaciju velikih tehnoloških kompanija nakon što je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu zabranjen pristup nekoliko socijalnih mreža.

Iako vjerujem da je neodgovorno poticanje predsjednika Trumpa na nasilje zaslužilo odgovor, jasno je da ne možemo ovako nastaviti”, izjavila je Jourova u razgovoru za list Politico u srijedu.

Činjenica da velike tehnološke kompanije mogu ušutkati predsjednika SAD-a na temelju nejasnih kriterija i bez nadzora može biti opasna za slobodu govora, upozorila je Jourova i zatražila “bolju regulaciju i veću odgovornost za digitalne igrače”.

U tom je smislu podsjetila da je Europska unija nedavno najavila donošenje Zakona o digitalnim uslugama i Zakona o digitalnim tržištima koji će “povećati odgovornost internetskih platformi i pojasniti pravila za uklanjanje ilegalnih sadržaja” s interneta.

No iako su to prema njezinim riječima revolucionarni prijedlozi, trebat će vremena da oni postanu stvarnost. “A mi moramo odmah djelovati”, poručila je potpredsjednica Europske komisije.

Kao jedno od sredstava za borbu protiv štetnih online sadržaja navela je i Akcijski plan za europsku demokraciju kojim se, među ostalim, utvrđuju mjere za veću slobodu medija i suzbijanje dezinformacija.

Jourova je izjavila i da se povjerenje građana u vlade smanjilo tijekom Trumpovog mandata te je upozorila da “to što se dogodilo u Americi klija i u Europi”. “To se može popraviti samo ako se ponovno uspostavi povjerenje – u znanost, vlade i društvo”, poručila je Jourova.

Činjenice pripadaju svima, a mišljenje pripada pojedincu. Ta je razlika narušena”, dodala je. Kao najvažniju pouku koju je izvukla iz nemira na američkom Kapitolu navela je činjenicu da se “moramo boriti i offline i online”.

Moramo prestati prihvaćati da su napadi na vrijednosti, vladavinu prava, neovisne suce i medije, temeljna prava i demokraciju nešto normalno. Moramo uzvratiti udarac”, poručila je Jourova.

Mi, zagovornici demokracije, krivi smo za nemar i naivno uvjerenje da će se demokracija zajedno sa svojim vrijednostima i slobodama sama obraniti. Demokracija je krhka, sklona napadima iznutra i izvana”, zaključila je potpredsjednica Europske komisije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.