Peta kolona uvukla rogove nakon Beroševa upozorenja da neće dozvoliti da poljuljaju Stožer i organizirani sustav

Samo nekoliko sati po žestokom upozorenju minstra Beroša o postojanju onih koji podrivaju aktivnosti stožera, stišane objave kritičara na društvenim mrežama. Rekli bi bolji poznavatelji strateškog komuniciranja kako je „zmiji odjsećena glava“ u samom startu. Možda je i dobro tako, iako je bilo riječi o usamljenom slučaju jednog liječnika iz okolice Zagreba koji je pokušao dignuti na noge nezadovoljne medicinare i sve oni koji na za to osmišljenoj stranici mogu iznositi takve probleme

Peta kolona uvukla rogove nakon Beroševa upozorenja da neće dozvoliti da poljuljaju Stožer i organizirani sustav Goran Stanzl/PIXSELL
26. 3. 2020


Koliko god bila dramatična i pomalo neobična reakcija Kriznog stožera na jučerašnjoj press konferencija kad su prozvali dio medicinara koji im kvari posao činjenica je da je bila riječ isključivo o sporadičnoj i minornoj pojavi. Ministar Beroš, inače staložen, odmjeren, elokventan i čvrstih živaca jučer je malo iskočio iz kolosijeka kojim upravlja ovom kriznom situacijom. Je li bilo potrebe tako žestoko reagirati na pojavu onih koji podrivaju rad Stožera i unose nemir, opravdano je pitanje. Tim prije jer radi se o usamljenom slučaju prozivke jednog liječnika iz zagrebačke okolice koji je pozvao sve one medicinare koji imaju problema s opremom, zaštitnim maskama, odijelima, komunikacijom, organizacijom… da na posebno podignutoj stranici iznose svoja negativna iskustva.
Odapete Beroševe strelice odudarale su od njegova stila, no već nakon nekoliko sati pokazalo se da su zlonamjerni kritičari uvukli rogove. Sami su se ušutkali i „ugasili“ platforme na kojima su plasirali objave u kojima upozoravaju na nedostatke. Sve je otpočelo javnim pozivom jednog liječnika iz okolice Zagreba koji je putem društvenih mreža pozvao medicinske djelatnike da na posebno oformljenoj stranici dijele loša iskustva s organizacijom, opremom, načinima upravljanja… Beroševa poruka bila je za njih očiti učinkoviti upozorenje, jer su svoje stranice i svoje aktivnosti u potpunosti promijenili i nastavili s objavama. Rekli bi bolji poznavatelji strateškog komuniciranja kako je „zmiji odsječena glava“ u samom startu. Vjerojatno ni ministru Berošu, baš kao i ministru Božinoviću nije bilo lako izgovarati onako teško optužbe i riječi na račun, sad se vidi, iznimno malog broja onih koji su protestirali. Činjenica je kako su ušutkani i kako su i oni vraćeni u kolosijek koji vozi organiziranu kompoziciju.
Krizni stožer sve do jučerašnje situacije s obznanjivanjem problema o postojanju Pete kolone djelovao je iznimno smireno. Dakako da je to važno, jer upravo oni prenose vibracije i na sve ostale, no očigledno je da im je čaša prelila vodu. Tim prije jer su danonoćno u akciji, jer se žestoko troše i pokušavaju unutar postojećih resursa, organizacije i znanstvene zajednice organizirati obranu od COVID-19 i život što je moguće normalnijim. Bila je to očigledno emotivna poruka Vili Beroša, kojem su se pridružili i članovi Stožera, a ponajviše ministar Božinović koji je kazao kako će se, kad sve ovo, prođe podvući linija i kad će se pitati kakva je bila uloga svakog od nas u ovim teškim vremenima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.