Vodila je 20 godina Pink Panter, zločinačku organizaciju na Balkanu, pobjegla je iz strogo čuvanog grčkog zatvora - ozloglašena kriminalka imala je kodno ime Žena zmaj

"Ljepotica i zvijer" - Olivera Ćirković bila je reprezentativka Jugoslavije u košarci i žena s pajserom! Nakon završetka karijere vodila je kriminalnu zloglasnu skupinu koja je u Europi prozvana Pink Panther.

Igrala je za Voždovac, Jedinstvo Tuzla, atenski Pagrati, Celje i Crvenu zvezdu.

Prva je žena koja je uspjela pobjeći iz grčkog zatvora, zbog čega je dobila nadimak Žena zmaj.

Vodila je 20 godina Pink Panter, zločinačku organizaciju na Balkanu, pobjegla je iz strogo čuvanog grčkog zatvora - ozloglašena kriminalka imala je kodno ime Žena zmaj Facebook/Olivera Ćirković
20. 9. 2023

Olivera Ćirković je bivša košarkašica iz Beograda. Bila je reprezentativka Jugoslavije, godinu dana igrala je i u Celju, a nakon završetka karijere vodila je kriminalnu skupinu koja je po njoj dobila ime u Europi Pink Panter

Nevjerojatna životna priča košarkašice i kriminalke

S obzirom na visinu od 193 centimetra, nije neobično da je dobar dio života posvetila košarci. Igrala je za Voždovac, Jedinstvo Tuzla, atenski Pagrati, Celje i Crvenu zvezdu, gdje je bila i sportski direktor, a nakon završetka sportske karijere uplovila je u svijet kriminala, gdje ju je odvukao suprug Srećko Ćirković, kojeg je upoznala. u Grčkoj, a zajedno imaju sina Nikolu.

Ćirković je ubrzo shvatila da njezin suprug, od kojeg se ubrzo razvela, preprodaje ukradenu robu. "Počela sam sama kupovati, išla u Švicarsku, Italiju, Njemačku, otvorila tzv. showroom u Beogradu. Tamo je išla elita, sportaši, estradnjaci, političari. U jednom danu sam s krznom zaradila čak 30 tisuća maraka, “ rekla je za Žurnal.
 

No bio je to “lakši zločin” s kojeg je prešla na teži. Počela je planirati pljačke trgovina nakitom i satovima. Jedno je vrijeme bila na čelu ozloglašene međunarodne bande koju je policija nazvala Pink Panther. Uglavnom su "poslovali" u Grčkoj, a ukradeno zlato, vrijedne satove i bunde vrijedne milijune eura prodavali su uglavnom u Beogradu, draguljarnice su počele povlačiti dragocjenosti, a mi smo krenuli drugačije.

Dečki obučeni u crno i s fantomkama su sjekirama razbijali vitrine. Izgledali su opasno, iako su možda prijetili lažnim oružjem, zbog stakla koje leti na sve strane, ali djelatnici su se uplašili i stisnuli u kut. Nikad nismo prolijevali krv, nitko nije ozlijeđen ." U objekte je upadala iznenada, najčešće automobilom, brzo ulazila, krala robu i još brže izlazila, a sve je trajalo od 40 sekundi do minute-dvije.

Naravno, neobično je da kriminalna skupina na čelu stoji žena, ali Ćirković kaže da je bila cijenjena u podzemlju: "Nikada se nisam petljala ni s jednim kriminalcem. Tako bih postala 'sponzoruša' i tako sam održavala svoj kredibilitet."

Bijeg spektakularni iz zatvora

Ćirkovićka je prvi put uhvaćena 2006. u Grčkoj, nakon pljačke zlatarnice. Ona i njezina prijateljica zaustavljene su tijekom rutinske kontrole, a u automobilu je pronađena pajser.

U zatvoru je bila gotovo tri godine, potom je četiri godine ponovno organizirala pljačke. 2012. ponovno je dospjela iza rešetaka, ali je nakon četiri mjeseca pobjegla iz strogo čuvanog zatvora Korydallos, dok je bojala direktorov ured u zatvoru. Jako lijepo i dobro slika, pa su joj naručili da oslika zatvor - "poput Michelangelove Sikstinske kapele", kaže. Nakon slikanja, ona i njezin pomagač napustili su zatvor ravno iz ureda ravnatelja, čuvari se uopće nisu obazirali na njih. Ćirković je prva žena koja je uspjela pobjeći iz grčkog zatvora, zbog čega je dobila nadimak Žena zmaj.
 

Atenska policija ponovno ju je uhitila četiri mjeseca kasnije. U lipnju 2013. godine osuđena je na 12 godina zatvora. Grčki sud utvrdio je da je njezina grupa sudjelovala u 1666 pljački, pri čemu se 116 puta zabila autom u izlog. Ranjen, on je upucan, dvojica su bila u zatvoru, ostala su samo dva ili tri. Primijetila sam da ne mogu čak ni u trafiku upasti, a kamoli uzeti rolex. Poslala sam ih nazad u Srbiju, sakrila oružje i vratila se. Završila sam s kriminalom 2018."

Autobiografija

Iako je dvadeset godina bila nedokučivi vođa međunarodne zločinačke organizacije, u emisiji RTL Direkt rekla je da je svoje mladenačke nepromišljene pothvate skupo platila:

"Ja sam spoj nespojivog, žena koja u sebi nosi paradokse. Sada znam što sam pogriješila, ali moj buntovnički karakter, avanturistički duh, brza zarada, neograničena sloboda, to je ono što me je vodilo."

Tvrdi da ne žali ni za čim u životu, jedino joj je žao za izgubljenim vremenom baveći se kriminalom. Za vrijeme koje je provela u zatvoru nije samo slikala, već je napisala i autobiografiju. Knjiga pod naslovom "Ja, Pink Panther" tiskana je i na hrvatskom jeziku, a uskoro izlazi i na slovenskom jeziku. Svoju će knjigu predstaviti i slovenskim čitateljima, baš kao što je to pred nešto više od godinu dana učinila u Zagrebu, napravivši nevjerojatno zanimanje. Jedno poglavlje u knjizi posvetila je svom životu u Celju, za koji je vežu najljepše uspomene. Po njezinoj životnoj priči bit će snimljena cijela televizijska serija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olivera Cirkovic (@oliveracirkovic)

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.