E nećete više tako lako autom u središte EU gradova, i Prag će pošteno penalazirati sve one koji tako što požele

Stop autima u središtima EU gradova. Glavni grad, popularan među Hrvatima, razmišlja o uvođenju plaćenog pristupa gradu. Ne samo London, još jedna popularna europska prijestolnica (u našoj blizini) razmišlja o plaćenom pristupu centru grada.

U Londonu "ulazak" u grad s autom stoji 14,5 eura, Česi razmišljaju slično. Ulaznice za pristup centru Praga trebale bi se početi naplaćivati ​​početkom sljedeće godine.

E nećete više tako lako autom u središte EU gradova, i Prag će pošteno penalazirati sve one koji tako što požele Andy Leung from Pixabay
8. 9. 2023

Posljednjih mjeseci mnogi su europski gradovi izrazili zabrinutost zbog ulaska automobila u središta gradova. Zabrinutost je bila najglasnija u Londonu, a ubrzo se ideja o naplati proširila i na druge dijelove Europe. Naknada u britanskoj prijestolnici iznosi 12,5 funti (preračunato 14,5 eura) i ovisi o emisijskoj klasi automobila.

Početkom sljedeće godine iu Pragu će se naplaćivati ​​pristup automobilom nekim dijelovima grada. Informaciju je na društvenim mrežama dao voditelj prometnog odjela Praga 14, Petr Vomáčka: "Cestarine" bi trebale vrijediti za područje Praga 1 izvan autoceste, a cijena će biti postavljena za cijeli dan. putovanja u iznosu od 200 čeških kruna (prema izračunima to iznosi 8,3 eura) . Naknadu će kontrolirati posebna vozila slična onima za parkirališta koja se plaćaju. O načinu plaćanja i izuzecima još nije odlučeno."

Ulaznice za pristup centru Praga trebale bi se početi naplaćivati ​​početkom sljedeće godine.

Tko će točno platiti odštetu, a tko ne, još nije posve jasno. Stanovnici će biti oslobođeni doplate, druge iznimke, sudeći prema informacijama, još nisu poznate. Prema prvotnim prijedlozima, vozači su trebali plaćati ulaznice uglavnom za područja Malá Strana i Smatonova nábrežie.U Češkoj je takvu mjeru već uveo grad Karlovy Vary, gdje se ulaz za centar grada plaća 100 čeških kruna (4,15 eura). Mnogi veliki europski gradovi razmišljaju o sličnom koraku.

Preberite

BONUS VIDEO: ‘Zlobno zeleni’ Ford Focus ima paket za dirkališča – poglej si te nore izboljšave

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.