Đokovićev krvnik u Australiji doživio težak poraz i seli u opoziciju

Na izborima 'tamo dolje' dogodio se veliki preokret! Konzervativac Scott Morrison koji će ostati upamćen kao predvodnik australske hajke na svjetskog teniskog No.1 izgubio od laburista Anthony Albanesea, najvjerojatnijeg novog australskog premijera.

Đokovićev krvnik u Australiji doživio težak poraz i seli u opoziciju Albanese / Facebook
21. 5. 2022

Na parlamentarnim izborima u Australiji aktualna konzervativna vlada na čelu s premijerom Scottom Morrisonom doživjela je poraz, pobjeda ide u ruke laburista, javljaju australski mediji, pokazuju projekcije.

Novu vladu činit će čelnik laburista Anthony Albanese, ali je nejasno hoće li morati sklapati saveze.

Prema rezultatima nešto više od polovice prebrojanih glasova, laburisti mogu računati na najmanje 72 mjesta u donjem domu parlamenta, gdje je za apsolutnu većinu potrebno 76 zastupnika. Konzervativna koalicija na čelu s Morrisonom osvojila je 51 mjesto, prema podacima australske mreže ABC.
 

Prvi laburistični premier po 10 letih

Kandidati su se na izborima natjecali za 151 mjesto u donjem domu australskog parlamenta i za 40 od ​​76 senatorskih mjesta. Parlament ima trogodišnji mandat, a Senat šestogodišnji mandat. Pravo glasa imalo je oko 17 milijuna birača.

Prema rezultatima, Albanese će postati prvi laburistički premijer nakon punih deset godina. Glavne teme kampanje bile su porast troškova života i klimatske promjene.

Posljednje tri godine u Australiji, koje su uz pandemiju obilježile brojne prirodne katastrofe, birači su snažno podržali i nekoliko neovisnih i klimatskih usmjerenih kandidata i stranaka koje bi se mogle pokazati kao jezičac na vagi u formiranju vlade.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.