Marijana Puljak: "Vlada treba iskoristiti ovu priliku za dugoročnije reforme"

Čelnica stranke Pametno Marijana Puljak osvrnula se na travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu, istaknuvši da Vlada treba nastaviti i iskoristiti ovu povijesnu priliku za uvođenje dugoročnih reformi 

1. 4. 2020

„Iako je Vlada prihvatila većinu prijedloga poduzetnika, još uvijek nisu ukinuti ili smanjeni parafiskalni nameti koji tvrtkama znatno opterećuju poslovanje. Osim toga, nisu doneseni nikakvi prijedlozi dugoročnog rezanja troškova u javnoj upravi koji su za spas gospodarstva neophodni i u normalnim vremenima“.

Tim je riječima predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak komentirala novi paket mjera za pomoć gospodarstvu, kojeg je premijer Andrej Plenković predstavio u srijedu, a Vlada prihvatila na sjednici održanoj u četvrtak.

„Šteta je da nije bilo dovoljno hrabrosti da se s ovakvim mjerama krenulo već od starta u prvom paketu. Iako su mjere donesene isključivo kao rezultat snažnog pritiska od strane poduzetnika, treba nastaviti i iskoristiti ovu povijesnu priliku za dugoročnije poteze, smanjenje svih nameta te reformu i smanjenje troškova javne uprave.  Na primjeru propusnica smo i praktično vidjeli kako nam treba manji broj gradova i općina. Treba nam brza i efikasna administracija, transparentna i moderna, na usluzi svim građanima, poduzetnicima i radnicima“, smatra Puljak.

Predstavljene mjere prema njezinom su mišljenju vatrogasne i privremene, dok poduzetnici s pravom očekuju smanjenje nameta i nakon krize. „U Hrvatskoj se očito trebala dogoditi kataklizma svjetskih razmjera da bi vlast shvatila kako poduzetnici u ovoj zemlji stalno posluju s omčom oko vrata. Trebamo se prisjetiti i koliko se dugo Hrvatska izvlačila iz recesije uzrokovane prošlom krizom. Godinama već upozoravamo da javne rashode treba smanjiti, a poduzetnike rasteretiti poreznih i parafiskalnih nameta“, podsjetila je Puljak.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.