Žena je bila papa! Velika misterija koja je stoljećima opsjedala duhove: istina je da je Crkva nekoć vodila...

U povijesti Rimokatoličke crkve bilo je 260 papa, a za sve se kaže da su bili muškarci. Ali jesu li doista? U srednjem vijeku se kaže da je postojao 'papa' po imenu Ivana!

Crkva ne dopušta drugačiju verziju, jer žene ne mogu postati papa. Pa ipak, povjesničari su dugo istraživali je li doista postojala žena koja je uspjela postati upravo to - Papa, no pokušali su je izbrisati iz kolektivnog sjećanja.

Žena je bila papa! Velika misterija koja je stoljećima opsjedala duhove: istina je da je Crkva nekoć vodila... Mariana / Pixabay
30. 4. 2024

Prema vatikanskim zapisima, Crkvom je dosad upravljalo 260 papa – i svi su bili muškarci. Ali jesu li doista? U srednjem vijeku se kaže da je postojao 'papa' po imenu Ivana. Legenda kaže da se prerušila u muškarca jer je jedino tako mogla postati papa, no njezina je tajna otkrivena kada je tijekom procesije spontano rodila. Koliko se zapravo zna o 'papi' Joan? Nema veze, to ostaje samo legenda, jer Crkva negira njegovo postojanje. Prema svjedočenju, vladala je između 855. i 858. godine i rođena je kao Johannes Angelicus u Mainzu u Njemačkoj. U Englesku se preselila kao dijete, pa su je zamijenili za Engleskinju. Zaljubila se u engleskog redovnika i otputovala s njim u Atenu, gdje se prvi put obukla u muškarca kako bi studirala. Zatim se preselila u Rim i popela se na crkvenim činovima, napredujući od notara do kardinala dok nije konačno zavladala kao 'papa'. Tek krajem 858. godine saznaje se njezin pravi identitet, kada je neočekivano rodila dijete Priča se nastavlja u različitim smjerovima: jedni kažu da je umrla tijekom poroda, drugi su uvjereni da je bila izložena javnom poniženju. , odvučen s konjem i kamenovan, a potom odrubljena glava. Izvorna legenda ne imenuje ženu, ona jednostavno govori da je jednom bila žena koja se odjenula u muškarca kako bi postala papa. Njezin pravi spol otkrio je porođaj tijekom procesije, nakon čega je umrla. Postoji nekoliko različitih verzija rukopisa gdje Ivana umire samo nekoliko godina kasnije, a njezin sin postaje biskup Ostije u Rimu. U 16. stoljeću i znanstvenici i katolički povjesničari počeli su priču o Ivani tretirati kao izmišljenu pripovijest. U Crkvi se ne mogu pronaći pisani dokazi ili drugi materijali koji bi potvrdili njezino postojanje, ali istraživanje prošlosti i potraga za dokazima da Joan nije samo izmišljena legenda nastavlja se do danas. Habicht 2018.

Tvrdi da je papa Ivan VIII imao dva različita monograma. Raniji monogram (od 856. do 858.) navodno je pripadao Ivani. Još nije jasno je li to u potpunosti točno, ali 'papa' Joan inspirirala je mnoga djela fikcije, uključujući romane, drame, video igre i filmove.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.