Irski prijevoznici spremni zaobilaziti Ujedinjeno Kraljevstvo

Irski cestovni prijevoznici u velikom broju traže nove rute kako bi ostali unutar europskog jedinstvenog tržišta i carinske unije, što je jedini način da se izbjegnu zastoji.

Irski prijevoznici spremni zaobilaziti Ujedinjeno Kraljevstvo Pixabay
11. 1. 2021

Suočeni s komplikacijama zbog brexita, Irci su odlučili pronaći načine za prijevoz robe izravno u kontinentalnu Europu kako bi izbjegli moguće zastoje na granici s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Svake godine 150.000 kamiona preko Ujedinjenog Kraljevstva preveze tri milijuna tona tereta između Irske i Europske unije. Kamioni obično kreću trajektom iz irskih luka prema Britaniji i potom nastavljaju put prema jugoistoku Engleske odakle kreću prema kontinentalnoj Europi.

No nakon brexita 1. siječnja ništa ne jamči da će se trgovina preko granice odvijati jednako glatko kao i prije, unatoč sporazumu o slobodnoj trgovini između Londona i Bruxellesa.

Od sada treba uzimati u obzir deklaracije, kontrole jer je Ujedinjeno Kraljevstvo izišlo iz Europske unije i bit će kašnjenja”, upozorava Tom Talbot, carinski dužnosnik u luci u Dublinu.

Irski cestovni prijevoznici u velikom broju traže nove rute kako bi ostali unutar europskog jedinstvenog tržišta i carinske unije, što je jedini način da se izbjegnu zastoji.

Luka Rosslare Europort, druga najvažnija teretna luka u Irskoj smještena na njezinu jugoistoku, nudi već 28 prelazaka u Europu ili iz nje na tjedan, dok ih je prije brexita bilo desetak.

Švedski trajektni operater Stena Line u prosincu je udvostručio trajektne linije između te irske luke i Cherbourga u Francuskoj zbog blokade kamiona uslijed restrikcija povezanih s pandemijom covida-19.

Prošle subote danska brodarska kompanija DFDS otvorila je novu liniju prema luci Dunkerque koja od prvog dana radi punim kapacitetom.

Teretni promet prema kontinentalnoj Europi u subotu se “više nego udvostručio” u odnosu na prvi tjedan 2020., rekao je Glenn Carr, direktor luke Rosslare.

Potražnja za tim uslugama je jako velika”, rekao je, dodajući da razmišlja o uvođenju češćih trajektnih linija.

Luka u Dublinu, najveća u Irskoj, otvorila je nove linije prema kontinentalnoj Europi odmah nakon referenduma o brexitu 2016.

Trajekti luksemburške kompanije CldN prometuju prema Zeebruggeu u Belgiji i Rotterdamu u Nizozemskoj.

Irske vlasti nedavno su poručile logističkim tvrtkama da “se pripreme za zaokret prema izravnim linijama prema kontinentu”, u slučaju poremećaja nakon brexita.

Međutim, zaobilaženje Ujedinjenog Kraljevstva traje dulje.

Od Rosslarea prema Dunkerqueu treba 24 sata preko mora, dok putovanje od Dublina prema Dunkerqueu preko Ujedinjenog Kraljevstva traje u teoriji samo oko 13 sati.

No u praksi vozači imaju pravo na stanke, suočavaju se sa zastojima u prometu i provode više vremena na ukrcavanje i iskrcavanje iz trajekata koji im trebaju dva puta.

Izravno putovanje prema Europi “pruža veću sigurnost”, ističe Simon McKeever, glavni direktor irskog udruženja izvoznika.

Prvi dani nove godine u luci u Dublinu protekli su mirno, u prvom redu zbog manjeg opsega trgovine nakon blagdana te zbog restrikcija zbog pandemije koronavirusa.

Irsko ministarstvo prometa podsjeća da su mnoga poduzeća stvorila zalihe u prosincu, strahujući od zastoja u prometu nakon brexita, što se još nije dogodilo.

Promet bi se trebao vratiti u normalu i povećati se u tjednima koji dolaze, što će biti pravi test za granicu između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Tada su moguća kašnjenja i irski prijevoznici koji prevoze robu u kontinentalnu Europu tada će odlučiti hoće li definitivno zaobilaziti Ujedinjeno Kraljevstvo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.