VIDEO: Ovo je jedan i jedini pilot Formule 1 koji je diskvalificiran zbog prespore vožnje

Neslavnim rekordom upisao se u povijest Velikog cirkusa. Od svih rekorda u svijetu Formule 1, onaj britanskog-kanađanina Alana Victora "Al" Peasea možda je i najnesretniji.
 

VIDEO: Ovo je jedan i jedini pilot Formule 1 koji je diskvalificiran zbog prespore vožnje Facebook
17. 1. 2024

Napisala: Nika Arsovska

U sportu u kojem je brzina sve, neki će stići do cilja brže od drugih. Ali Alan Victor "Al" Pease ušao je u povijest, prema internetskim izvorima, kao jedini trkač koji je diskvalificiran zbog prespore vožnje.
 

Jednostavno, bio je prespor do bola

Bila je 1969. godina i trkači su se okupili u Mosportu za Veliku nagradu Kanade. Vozač britanskih korijena sjeo je za volan starijeg trkaćeg automobila Eagle-Climax T1G. U utrci je slavio Jacky Ickx, a Al Pease je diskvalificiran nakon 22 kruga (tadašnji vodeći vodio je 46. krug) zbog prespore vožnje. Inače, u utrku je krenuo sa sedamnaestog startnog mjesta među 20 natjecatelja.

Al Pease je tada već imao 48 godina, ali Castrol nije imao dvojbe oko njegovih godina i prijavio ga je na VN Kanade.

... i tako se je upiso u povijest Formule 1

Pease je rođen u Engleskoj i bio je pilot RAF-a tijekom Drugog svjetskog rata, no nakon rata preselio se u SAD, a zatim u Kanadu gdje je zapravo radio kao ilustrator. Budući da mu je kao vojnom pilotu brzina bila bliska, nakon svih utrka u Kanadi poželio je nastupiti i u utrci Formule 1, no tamo se susreo s potpuno drugačijim svijetom utrka.Formulu 1 okušao se tri puta uz samo jedan nastup po sezoni , svaki put na VN Kanade, a problema nije nedostajalo. Godine 1967. završio je utrku, ali 43 kruga iza pobjednika Jacka Brabhama. Godinu dana kasnije pokušao je ponovno i čak se kvalificirao s 15 sekundi lošijim vremenom od tada najbržeg Jochena Rindta, ali nije sudjelovao u utrci jer mu se prije starta pokvario motor. 1969. godine je trebalo biti drugačije. I jest, jer ispisao je posebnu priču u povijesti Formule 1. Tada je britansko-kanadski trkač sjeo za volan jurilice s 2,8-litrenim motorom Climax L4 s 345 "konja", s što je bio sedamnaesti na obuci. Njegova prosječna brzina u utrci bila je oko 70 km/h. Nakon njegova 22 kruga diskvalificiran je jer je onemogućio druge, brže trkače da nesmetano voze.

Al Pease je tako postao jedini vozač koji je diskvalificiran iz utrke Formule 1 - Velike nagrade Kanade 1969. - zbog presporosti. Inače, većinu svojih utrka odvozio je u domaćim trkačkim prvenstvima, a preminuo je 2014. u 92. godini života.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.