EMA: Koristi od cjepiva AstraZenece nadilaze rizike

"I dalje smo uvjereni da koristi nadilaze rizike. Trenutačno nema indikacija da je cjepivo dovelo do problema sa zgrušavanjem krvi i stvaranja ugrušaka", izjavila je izvršna direktorica Europske agencije za lijekove Emer Cooke.

EMA: Koristi od cjepiva AstraZenece nadilaze rizike Unsplash
17. 3. 2021

Koristi od cjepiva AstraZenece i dalje su veće od mogućeg rizika, izjavila je u utorak izvršna direktorica Europske agencije za lijekove Emer Cooke.

Sedam europskih zemalja (Njemačka, Francuska, Italija, Slovenija, Španjolska, Portugal i Latvija) pridružile su se u ponedjeljak zemljama koje su iz opreza obustavile uporabu cjepiva švedsko-britanske farmaceutske tvrtke nakon izvješća o problemima sa zgrušavanjem krvi i stvaranja ugrušaka (tromboze). Švedska, Luksemburg i Cipar učinili su isto u utorak.

I dalje smo uvjereni da koristi nadilaze rizike. Trenutačno nema indikacija da je cjepivo dovelo do tih problema. Ti se problemi nisu pojavljivali tijekom kliničkih ispitivanja i nisu oni koji se mogu očekivati kao nuspojave ovoga cjepiva”, izjavila je Cooke u utorak na konferenciji za novinare.

Dodala je da pojava krvnih ugrušaka nakon cijepljenja nije veća nego što je to slučaj u općoj populaciji.

 “To su vrlo rijetki slučajevi i mi ih moramo pozorno ispitati. EMA ovu situaciju uzima krajnje ozbiljno i nastavit ćemo svoj posao kako bismo osigurali da europsko stanovništvo bude obaviješteno o našem istraživanju”, rekla je Cooke.

Dodala je da je do 10. ožujka bilo 30 prijavljenih slučajeva tromboze nakon korištenja 5 milijuna doza cjepiva AstraZenece, ali EMA nije uspostavila uzročno-posljedičnu vezu.

Također je napomenula da nije vjerojatno da su problemi možda povezani s pojedinim proizvodnim serijama toga cjepiva, ali “da se to ne može isključiti”.

Cooke je rekla da je ovo ozbiljna situacija koja zahtijeva ozbiljnu i detaljnu znanstvenu procjenu. Ponovila je da će u četvrtak biti objavljeni rezultati te procjene.

Izvor: Hina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.