Jurit ćemo i 150 km/h po autocestama od 1. siječnja 2024.

Mnogima zvuči kao san, ali u ovoj zemlji EU, izgleda da će to biti stvarnost. Pogodite u kojoj će se europskoj državi voziti tako brzo! Do sada je s ograničenjem od 140 km/h najbrža bila Poljska, a najsporija Nizozemska sa 110 km/h

Možete li zamisliti da možete namjestiti tempomat na 150 km/h i da to nikome ne smeta?

Jurit ćemo i 150 km/h po autocestama od 1. siječnja 2024. misterfarmer/pixabay
4. 7. 2023

Ograničenja brzine na autocestama oduvijek su bila predmet kontroverzi. Jedni su se založili za smanjenje brzine radi sigurnosti, neki smatraju da je sadašnjih 130 km/h sasvim primjereno, a treći žele povećanje brzine jer su automobili sada sigurniji, a tome je i infrastruktura.

Isto se pokazalo iu Češkoj, gdje su zastupnici usvojili izmjene Zakona o cestovnom prometu. Jedna od glavnih točaka je mogućnost podizanja najveće dopuštene brzine na autocestama na 150 km/h.

To bi se odnosilo na pojedine članke gdje bi bilo dovoljno sigurno provesti ga, a ako prijedlog podrže Senat i predsjednik države, prvi takvi dijelovi mogli bi stupiti na snagu u roku od dvije godine, a zakon bi stupio na snagu 1. siječnja 2024.
 

"Dodatni uvjet za povećanje ograničenja je da odabrane dionice budu opremljene promjenjivom signalizacijom, koja će omogućiti smanjenje brzine ispod 100 km/h u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, smanjene vidljivosti i sl.", napisali su u priopćenje, koje su češki mediji saželi.
 

Preberite še:

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.