Voltswagen umjesto Volkswagena? Ne me … I Tuđmanu su rekli da mijenja ime unuku, a ne Dinamu

Igranje s promjenom imena jednog od najvećih svjetskih brendova Volkswagena, pretvorilo se u svjetsku tektonsku polemiku. Srećom nije trebalo predugo i VW je izašao s pravom istinom. Sve u kolumni MATJAŽA KOROŠAKA. VW se malo zaigrao, baš kao što se početkom devedesetih zaigrao i Franjo Tuđman kad je nakratko Dinamo preimenovao u HAŠK Građanski. (26. lipanj 1991. - 24. veljače 1993. Baš kao što se i osnivač hrvatske države zapetljao s imenom tako su, naravno u nešto drukčijem obliku" i Volkswagenovci morali vaditi kestene iz vatre. Njihovo je objašnjenje da se radilo o promocijskoj kampanji za novi VW model u USA-a, a ni "prvi april" ih nije mogao pokriti. Voltswagen bio je doista (loša) šala i dio gerilske marketinške kampanje za novi model koji je VW-u vrlo važan. Vijest je vjerojatno pobjegla u javnosti nekoliko dana prerano i prije dana budala, 1. aprila. Kako bi smirili duhove, odlučili su u Wolfsburgu o svemu obavijestiti javnost i prije prvog travnja. Priznajem, ono što sam prije nekoliko dana pročitao prvo u internetskim medijima, a zatim u nekim etabliranim i priznatim medijima s tradicionalno dobrim izvorima, u početku se činilo kao loša i pomalo preuranjena prvoaprilska šala. No, što se stvar više odugovlačila, to je više detalja dolazilo do izražaja i sve je više postajalo jasno da je stvar ipak (barem približno) ozbiljna.

9. 4. 2021

Krajem ožujka procurila je vijest da bi VW trebao prodavati svoje električne automobile barem u SAD-u od svibnja pod markom - Voltswagen. Ovo je stvarno zvučalo kao loša šala i jadni Volt se vjerojatno okreće u grobu, a ljubitelji brenda su, blago rečeno, zakolutali očima.

U svjetlu sve ove zbrke oko imena, vjerojatno je istina da Volkswagen ulaže sve napore da odvrati pažnju javnosti od poznate afere "Dieselgate" i da iz svojih novih modela potpuno i trajno izbriše sve ono što bi barem u daljini moglo nalikovati ponižavajućoj aferi "lažni softver" u dizelskim motorima iz 2015. (koji ih je već koštao više od 30 milijardi eura), skrenuvši pozornost što je prije moguće na e-mobilnost, gdje VW želi biti prvi, ili barem prvi među jednakima. Ambiciozna im je želja prodati milijun  e-automobila do 2025. godine.

I samo nekoliko dana nakon senzacionalne vijesti, koja je vjerojatno doista izmakla javnosti, jer je prvotno bila planirana kao prvoaprilska šala s jasnim fokusom na novi model ID.4, koji tek počinje u SAD-u, opet postaje sve jasnija . Ime Voltswagen bilo je doista (loša) šala i dio gerilske marketinške kampanje za novi model koji je VW-u vrlo važan. Vijest je vjerojatno pobjegla iz javnosti nekoliko dana prerano, no prije dana budala, kako bi što više smirili duhove, odlučili su o svemu obavijestiti javnost prije prvog travnja.

Samo će vrijeme pokazati je li pametno stvoriti profit (dobro, barem planirati) ismijavanjem nečega toliko vrijednog kao što je naziv marke (pogotovo ako cijela stvar niti ne spada u kontekst prvoaprilskog dana). Istini za volju, neki su komunikatori i PR stručnjaci stali u obranu VW-a, rekavši da sada zapravo govore samo o elektrificiranom Volkswagenu, ali istodobno treba dodati da je svaka reklama dobra reklama. priča vjerojatno ovim neće završiti i ne bi se iznenadio da se još jedna (vodeća) glava zakotrlja u ogranku američkog Volkswagena zbog ove inovativne ideje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.