VIDEO: BMW svoj sjaj predstavio na našoj sramoti - u Obrovcu i razvaljenoj tvornici glinice

Senzacionalni video otkriva kako su Bavarci odabrali razvaline Jadrala i zapuštene objekte propalog socijalističkog megalomanskog projekta za promociju i rođenje posve novoga modela BMW X2 - malenog Sports Activity Coupea, kako oni zovu crossovere

VIDEO: BMW svoj sjaj predstavio na našoj sramoti - u Obrovcu i razvaljenoj tvornici glinice BMW promo
29. 10. 2017

Ravno s modnih pista u Milanu posve novi BMW X2 završio je ni manje ni više nego u tvorničkom krugu industrijskog stratišta jugoslavenske industrijalizacije.  Jadral, poznatiji pod imenom Tvornica glinice Obrovac, bilo je mjesto gdje je novi BMW ogledao svjetlo dana i gdje je obavljen fantastični foto session.

Mi aluminij ondje nikada nismo proizveli i zbog toga što glupi političari nisu vjerovali rudarskim stručnjacima kako tu boksita nema dovoljno i da crvena zemlja šalje sasvim krivu poruku. No kad političari lupe po stolu ima i čega nema! Pogledajte kako to izgleda danas u srazu s BMW-ovim novitetom X2, malim crossoverom kojem su rođenje upriličili ni manje n više nego na našem najvećem gospodarskom stratištu i svojevrsnom simbolu promašenosti socijalističke dogovorne ekonomije i politički potenciranog gospodarstva. Bavarci političare nisu slušali i zato su protagonisti najzahtjevnije i najsofisticiranije industrijske scene. I zašto onda ne bi svoju superiornost pokazali baš na razvalinima ideja i projekata koji se svako malo u nas stvore.

Obrovac kao Hollywood

Bavarci su još početkom listopada u Lombardiji na ceste izveli zamaskiranu verziju svoga malog crossovera ili, kako ga oni nazivaju - Sports Activity Coupea, a u Dalmaciju su dovezli prave primjerke. I ne bez razloga. Odabrali su upravo Obrovac, mjesto havaraje možda i najveće u nas promašene investicije svih vremena, ne bi li napravili kontrast koji naprosto ne može proći neopaženo. Komunističko ruglo Jure Bilića, Savke Dapčević Kučar i ekipe u srazu s naprednom njemačkom tehnologijom naprosto je nešto nezabilježeno dosada, bar kada je riječ o promociji vrhunskih automobiliskih noviteta. Koliko je god maleni BMW X2 iznimno zanimljiv, nama je još interesantnija fotografska seansa njemačkih čudotvoraca u razvaljenim prostorima zapuštene tvornice te na prekrasnim prometnicama Dalmacije i njezina zaleđa. Foto session je odrađen fenomenalno. Kombinacija žuto-zlatnoga monovolumena u srazu s crvenom glinicom, po kojoj se vozilo dižući ogromnu žarko obojenu prašinu te davno zaboravljena siva tvornica, izaziva uzdahe. Kako neki mogu napredovati, a kako je drugima suđeno da sve to ostave i u najboljem se slučaju uposle kao gastarbajteri u tvornici u Munchenu. Istoj koja je simbol njemačkoga napretka i uspješnosti i kojoj obitelj Quant nikada nije dopustila da njome politika upravlja. 

Savka nije slušala stručnjake pa je za BMW napravila isvrsnu scenografiju

Još 1968. brojni znalci, profesori rudarstva, inženjeri… upozoravali su dr. Savku Dapčević Kučar i drugove kako je besprizorno raditi tvornicu glinice u zabiti, gdje nema dovoljno boksita iako je zemlja crvena. Usprkos tome, kasnijoj predvodnici Hrvatskoga proljeća to nije smetalo da pod njenim predsjedanjem na sjednici Izvršnog vijeća Sabora SR Hrvatske bude potpisana još do jučer možda i najveća promašena investicija svih vremena u nas.

Ako se u nas griješi, sasvim sigurno si to profesionalci iz BMW-a ne mogu i neće dozvoliti. Nama je ova priča o srazu dvaju različitih gospodarskih modela zanimljiva, no Nijemcima je bilo jedino važno kako napraviti što dojmljiviju promociju svoje novoga pridošlice. Ideja posve neobična i nezabilježena u automobiliskom svijetu, no iznimno atraktivna.

Predstavljanje konkurenta takvim veličinama, poput Mercedesa GLA, Audija Q2, a zašto ne reći i VW T-Rocka, dojmljivo je, a živi svjedok nekoga drugog vremena tu je samo kulisa koja je trebala istaknuti superiornost BMW-a X2 nad industrijskim promašajima. Njima se to uklapa u takvu sliku, no razvaline koje naši političari rade i dan-danas u nas bude sram. I dobre je što vidimo takve slike, što vidimo kakve su nam projekte donosile političke odluke i neznalice.

Vražji svjetski novinari otkrivaju iz dana u dan sav naš prljavi veš

Prekrasne slike odličnog automobila, iz zemlje koja ima potencijale, a i najveće promašaje odaslane su širom svijeta. Je li se itko zapitao zašto netko pametan nije baš u toj zemlji uspio napraviti nešto svijetu prihvaćeno? Teško!

Kad su Bavarci pred tri godine svijetu u Zadru predstavili BMW X2 Active Tourer, prvi svoj moderni model s prednjim pogonom, najavljujući ofenzivu i u segmetu malih auta, nisu očekivali kako će radoznali novinari skrenuti s brižno odabranih testnih ruta koje su prolazile kroz prekrasne krajobraze Dalmacije. Već tada su, ponajprije u engleskim magazinima, osvanule žestoke slike kontrasta iz Hrvatske.

Umjesto prekrasnog tirkiznog mora, bijeloga Velebita, zarumenjelih vinograda, kristalno čistoga plavog neba… vičniji traženju neobičnoga pronašli su industrijsku lokaciju koju je vegetacija “uzela”, a još više nemar svih koji su to dopustili. No pustimo to! To je samo jedna naša priča! Istinabog, ponavlja nam se svako malo, a hoće li se i na razvalinama drugih naših neuspješnih projekata snimati slične priče? Najvjerojatnije.

Što donosi novi X2

Bočna linija novoga crossovera naslanja se na Activ Tourer, monovolumen za čiji je izgled bio najodgovorniji Domagoj Đukec, tadašnji šef dizajna BMW-a za vanjski izgled. Ima tu i dosta preuzetih detalja iz Serije 2, a najmanje iz Serije 1. Već i samo ime koje uključuje slovo X progovara za sebe. Bavarci ga koriste jedino za  SUV-ove i kupeovske modele sportskih automobila. Ako pogledate paletu BMW-ovih sportskih terenaca vidjet ćete kako su neparne oznake X1, X3 i X5 rezervirane za prave SUV-ove, a parni brojevi su dodijeljeni inačicama X6, X4 i sada posve novoj X2. kao predvodinicama sportskoga kupeovskog oblika, umotanim u crossover-priču. Topo najbolje dočarava njihova visina. Ovi s parnim brojevima su bitno niži, a "obrovački" BMW X2 je nevjerojatnih sedam centimetara niži od modela X1!

Tri modela razlikuju se već na prvi pogled

Novi model X2 dolazi u tri različita paketa. Imenovani su Basic, M Sport i M Sport X. Razlikuju se ponajviše vanjskim izgledom. Izvedba Basic predstavlja osnovnu ponudu i zamišljena je prije svega za asfalt. M Sport je namijenjen je onima kojima je maksimalni doseg makadam, a M Sport X spreman je i za najteže terenske izazove. Tako je i "obdaren" brojnim detaljima i ne samo vizualnim koji mu tako što obećavaju. M Sport kao i M Sport X već serijski dolaze s aktivnim ovjesom. I najslabiji primjerci "obuveni" su u 17, 18 ili 19-colne gume i kotače, a s promjerom 19 i 20 cola rezervirani su za M Sport i M Sport X. Za model X2 je BMW priredio i tri nove boje - galvansko zlatnu, Missano modru i narančastu koja asocira na zalazak sunca.

Razlika ima i u unutrašnjosti vozila, iako ne tako velikih. Auto je opremljen tamnom unutrašnjošću kojom dominira visokokvalitetni tekstil na sjedalama i po oblogama vrata. Skuplje izvedbe imaju brojne dodatke izrađene iz plemenitih metala, a sjedala su izrađena kombiniranjem kože i alkantare. Komande i zaslon informacijsko-zabavnoga sustava je znana iz drugih modela bavarskoga proizvođača. Armaturna ploča ostaje analogna, a dopunjena je 'head-up' zaslonom u boji. BMW X2 dugačak je 4,36 metra, a međuosovinskim razmakom  2,67 metra daruje i izdašan prtljažnik s obujmom 470 litara. Spuste li se sjedala po princilu 40 : 20 : 40 povećava se na 1355 litara. 

Isprva agregati s četiri, kasnije i tri cilindra

U početku stiže s jednim benzinskim motorom s obujmom dvije litre sa 192 KS! Od dizelaša u BMW-u nisu odustali i u startu nude turbake s istom zapreminom kao u benzinaca, ali sa 190, odnosno 231 konjskom snagom. Već u seriji stiže s pogonom 4 x 4 pogonom. Takvi dizelaši su opremljeni 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, a benzinci imaju stupanj manje. Već su najavljeni bitno lakši i nabrijaniji benzinski trolitreni i agregati s obujmom četiri litre. U planu su i dizelaši s četiri cilindra, a i mogućnost pogona samo na prednje kotače!

Posve novi BMW X2 očekuje se na tržištu u proljeće 2018.

BMW X2

prosječna potrošnja: 6,3 – 4., l/100 km [44,8 – 62,8 mpg imp]

Emisija CO2 kombinirano: 144 – 118 g/km – ovisno i o veličini kotača

Cijena: zasada nije poznata

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.