VIDEO: 374,17 km driftao non-stop 8 sati u novome BMW-u M5 - ludi rekord, a gorivo točili u spektakularnoj vožnji

Johan Schwartz, testni vozač BMW-a u SAD-u, postavio je sredinom prosinca novi svjetski rekord u driftanju u kategoriji, najduža pređena udaljenost driftajući unutar osam sati u novoj M5-ici

VIDEO:  374,17 km driftao non-stop 8 sati u novome BMW-u M5 - ludi rekord, a gorivo točili u spektakularnoj vožnji BMW Group press
15. 1. 2018

Napisao Lukas Miošić

Toga sunčanog dana u prosincu u Južnoj Karolini, na testnoj stazi Green, ekipa iz BMW-a je odlučila postaviti novi rekord u driftu. Za osam sati neprekidne vožnje, iako se prema pravilima mogao zaustaviti kada god je htio i ponovno nastaviti, Johan Schwartz u BMW M5 prešao je driftajući čak 374,17 kilometara bez stajanja i tako oborio stari rekord Heralda Mullera, koji je rekord preuzeo također od Schwartza, premašujući ga za nevjerojatnih 230 km.

Zanimljivost ovoga pothvata, kao i razlog zbog kojega je za toliko stari rekord bio premašen, jest u tome što su u BMW-u razvili poseban način punjenja goriva po uzoru na američke borbene avione.
Naime, odlučili su učiniti pothvat malo zanimljivijim i auto puniti dok drifta. Za to im je naravno trebalo još jedno vozilo koje je vozio glavni instruktor u BMW-u Matt Mullins i netko tko će spajati crijevo sa zadnjega sjedišta, a to je Matt Butts iz tvrtke Detroit speed, koja je razvila novi sustav punjenja. Slično kao i u aviona, Mullins i Butts bi ušli na stazu iza Schwartza pa prilagodili brzinu i putanju kako bi mu se dovoljno približili da se Butts može nagnuti sa stražnjega sjedala i spojiti crijevo na posebno ugrađeni ventil na Schwartzovoj M5-ici i tako ostati dovoljno dugo dok ga ne napune do vrha ili koliko uspiju. Cijeli postupak nije nimalo lagan i više puta je došlo do manjega sudaranja, na opći užas Matta Buttsa koji je to iz blizine promatrao. No na kraju dana sve je prošlo kako treba i  rekord je pao.
No tu nije bio kraj Dancu i Amerikancu. Također su oborili i rekord za najduži simultani drift na mokroj podlozi, u kojemu se dva auta moraju voziti jedan pored drugoga, stalno na udaljenosti ne većoj od duljine jednoga vozila. Dvojac Schwartz-Mullins uspio je tako odvoziti čak 79,26 km i ući u Guinnessovu knjigu rekorda dva puta u jednome danu. Kao i u prijašnjega rekorda, koji nisu samo premašili nego i pregazili, u BMW-u su trostruko premašili stari rekord koji je dotada iznosio 28,52 km.

Snimku cijeloga događaja možete pogledati ovdje

https://www.youtube.com/watch?v=b24JH5yX8_s

Izvori: press.bmwgroup.co , guinnessworldrecords.com

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.