120 milijuna eura vrijedni Lamborghiniji, Porschei, Audiji, Bentleyi, VW-i... završili su na dnu oceana danas zajedno s brodom Felicity Ace

Teretni brod "Felicity Ace" s tisućama luksuznih automobila potonuo je danas kod Azorskog otočja. Prije dva tjedna se zapalio. Osim luksuznih vozila iz VW koncerta na brodu je izgorjelo, a sad i potonulo neznani broj Ferrarija. Šteta se se mjeriti u stotinama milijuna eura, a osim skupocjenih automobila potonu je i specijalni i najmoderniji brod za prijevpz automobila.

https://cnnportugal.iol.pt/marinha/incendio/navio-com-carros-de-luxo-continuar-a-arder-ao-largo-dos-acores-autoridades-portuguesas-acompanham-a-situacao/20301124/620ff0e40cf21a10a4201be7?jwsource=cl

120 milijuna eura vrijedni Lamborghiniji, Porschei, Audiji, Bentleyi, VW-i... završili su na dnu oceana danas zajedno s brodom Felicity Ace Marinha Portuguesa
1. 3. 2022

Foto: Marinha Portuguesa

Joao Mendes Cabecas, kapetan iz najbliže luke na otoku Faialu, rekao je da je brod "Felicity Ace" s panamskom zastavom potonuo zbog strukturnih problema uzrokovanih požarom i nemirnim morem u trenutku kad ga se pokušalo odvući.

"Kada ga se počelo vući, počela je ulaziti voda. Brod je izgubio stabilnost i potonuo", rekao je.

Proizvođači automobila već dugo su opterećeni nedostatkom poluvodiča, a svaki napravljeni automobil vrijedi još više u ovim vremenima. Kao rezultat, svaki izgubljeni automobil predstavlja veliku rupu i problem ne samo za proizvođače. U Volkswagenu,ovih dana zasigurno imaju jako puno razloga za nezadovoljstvo, a što će tek kupci reći.

Prije dobrih tjedan dana izbio je požar na brodu Felicity Ace koji je prevozio automobile raznih marki Volkswagen grupe. Incident se dogodio nedaleko od Azora, ali posada na brodu protiv vatrene stihije nije imala šanse.  3.965 vozila ostavljeno je na milost i nemilost sudbini, a s obzirom na to da su se vatrogasci nekoliko dana borili s požarom, velika većina vozila bila je uništena i stradala u požarima, a sad im je sudbina zapečaćena - završili su na dnu oceana.

Zadnji atmosferski 12-cilindrični agregat

Nagađalo se da su značajan dio tereta predstavljala vozila Porsche, Bentley i Lamborghini, no posljednje vijesti to samo potvrđuju. Na brodu su neki od najnovijih modela Laborghinija Aventadora, Ultimae LP 780-4, koji se smatra posljednjim potpuno benzinskim Lamborghinijem s 12-cilindarskim motorima. Istodobno, na brodu je bilo dosta elektrificiranih vozila, što je dodatno otežalo gašenje požara.

https://cnnportugal.iol.pt/marinha/incendio/navio-com-carros-de-luxo-continuar-a-arder-ao-largo-dos-acores-autoridades-portuguesas-acompanham-a-situacao/20301124/620ff0e40cf21a10a4201be7?jwsource=cl

Agenti za pogođene marke u SAD-u, kamo je teret bio namijenjen, stoga su već počeli obavještavati kupce o problemima s isporukom vozila. Situacija je posebno teška za kupce ovih Lamborghinija, posebice s obzirom na činjenicu da Aventador napušta proizvodnju, dok je talijanska tvrtka praktički popunila proizvodne kapacitete za ovu godinu, što će dodatno otežati proizvodnju zamjenskih vozila. Šteta bi inače mogla premašiti 150 milijuna dolara ili 120 milijuna dolara. S brodom, šteta je i puno veća.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.