Dakar 2022: Utrka 430 bolida starta 2. siječnja u Ha'ilu, a završit će 14. siječnja povratkom u lučki grad Jeddah

Dakar 2022: U saudijakom Jeddahu pojaviti će se čak 430 trkaćih automobila, koji stižu na Arapski poluotok 27. prosinca, a star je zakazan za prvi/drugi dan nove 2022. godine. Zbog vremenske razlike. Ovo će biti trasa utrke koja počinje na Novu godinu. U planu su četiri 'petlje', sa startom i ciljem na istom mjestu, jedan dupli. Interes za kategoriju Dakar Classic premašio je sva očekivanja.

Dakar 2022: Utrka 430 bolida starta 2. siječnja u Ha'ilu, a završit će 14. siječnja povratkom u lučki grad Jeddah A.S.O.
29. 11. 2021

Najzahtjevniji i najpoznatiji reli na svijetu, Dakar Rally približava se. Posade i pojedinci već su spremni za ovogodišnji ogled u niskom startu, a i organizatori. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Andaluziji predstavili su rutu nadolazeće utrke koja će startati 2. siječnja u Ha'ilu na Novu godinu, a završit će 14. siječnja povratkom u lučki grad Jeddah i završetkom utrke na istoj točki kao i prošle godine, međutim, ruta ovogodišnjeg testa bit će potpuno drugačija nego dosad. Trkači će većinu vremena provoditi u unutrašnjosti Arapskog poluotoka, a obalu neće dotaknuti niti jednom. Istovremeno, organizatori su pripremili pet kružnih etapa, prvu u Ha'ilu, drugu i treću, koje će biti peti i šesti dan u Rijadu (gdje će 8. siječnja biti dan za odmor) i devetu i jedanaesti, koji će se održati u blizini gradova Wadi Ad-Dawasir ter Bisha.
 

Trkači će većinu vremena provoditi na takozvanom Empty Territory-u, gdje će ljubitelji pijeska i pješčanih dina doći na svoje. Očekuje se da će ukupna dužina relija biti preko 8.000 kilometara, a specijalci na kojima će trkači mjeriti vrijeme iznosit će oko 4.300 kilometara.Dakar ide 'eko'. Postat će dio novoosnovanog takozvanog Svjetskog prvenstva u krosu, koje će se održati pod pokroviteljstvom FIA-e i FIM-a, a sastojat će se od pet testova. Organizatori utrke žele aktivno sudjelovati u smanjenju globalnog ugljičnog otiska. Do 2030. godine očekuje se potpuno ukidanje trkaćih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, a ove će se godine na startu u spomenutoj klasi predstaviti dva tima, Audi star team i GCK team.
 

Ove godine u paddocku u gradu Jeddahu pojavit će se čak 430 trkaćih automobila, koji će svoja vrata otvoriti 27. prosinca, uključujući timove u kategoriji Dakar Classic. Navedena klasa, u kojoj se natječu legendarni trkaći automobili iz 80-ih i 90-ih, debitirala je prošle godine, kada je na utrci sudjelovalo 30 ekipa. Ove godine je taj broj nesrazmjerno veći, jer će u Saudijsku Arabiju otputovati 148 ekipa. Uvođenje Dakar Classic kategorije očito je bilo više od pametnog poteza.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.